DEBAT POLÈMIC ALS EUA
Internacional 17/01/2013

Obama revela un extens pla per endurir el control d'armes

El president Obama va demanar ahir al Congrés la prohibició de rifles d'assalt i més restriccions en la venda d'armes. A més, va firmar 23 decrets per reduir la violència i millorar l'atenció a la salut mental.

Núria Ferragutcasas
2 min
"EVITAR MÉS MASSACRES"
 1. Obama signa els decrets amb nens que van demanar-li que evités un nou Newtown. 2. El governador de NY, Andrew Cuomo.

WASHINGTONFa només un mes, un jove armat amb dues pistoles i un rifle d'assalt va entrar en una escola de Newtown (Connecticut) i va provocar una de les pitjors massacres de la història. L'assassinat de 20 nens i sis adults va sumir els Estats Units en un estat de xoc. "Mai he vist la consciència del país tant convulsionada com després del que va passar a l'escola de Sandy Hook", va afirmar ahir el vicepresident Joe Biden, en la presentació del pla del president Barack Obama per combatre la violència amb armes de foc. "El món ha canviat i els ciutadans demanen acció", va concloure.

Al seu torn, Obama va admetre que cap llei o regulació pot prevenir totes les tragèdies però va assegurar que "si es pot fer alguna cosa per reduir la violència, si es pot salvar encara que sigui una vida, llavors tenim l'obligació d'intentar-ho". Per això va anunciar i firmar 23 decrets per endurir el control d'armes, millorar la seguretat a les escoles i assegurar la cobertura mèdica als malalts mentals. A més, va explicar que introduirà una legislació nova al Congrés per renovar la prohibició d'armes semiautomàtiques que va expirar el 2004, limitar els carregadors d'alta capacitat a 10 bales, i fer universal la revisió dels antecedents penals i psiquiàtrics del compradors d'armes. "El Congrés ha d'actuar i ho ha de fer ràpid", va dir.

Entrebancs amb els republicans

El pla d'Obama suposa una de les agendes pel control d'armes més agressives i restrictives de les últimes dècades. De fet, les principals mesures seran molt difícils de tirar endavant, ja que s'espera que tinguin una forta oposició d'una majoria dels congressistes.

Tot i així, Obama espera que es facin canvis significatius i va animar la població perquè s'involucri en el debat. "Només hi haurà un canvi si el poble americà ho demana i diu prou", va afirmar en la roda de premsa i al costat del vicepresident Biden -encarregat d'elaborar les propostes després de parlar amb més de 240 associacions- i de quatre escolars que van enviar cartes al president per demanar-li que fes alguna cosa per prevenir matances com la de Newtown.

El president va explicar que les seves mesures no són contra la segona esmena -que recull el dret a portar armes- i va afirmar que la majoria dels ciutadans estan a favor de noves restriccions, especialment en la venda d'armes. Obama va recordar que un 40% es venen sense comprovar els antecedents penals dels compradors, ja que es fan entre mans privades o per internet. Pel president, l'eliminació d'aquest buit legal hauria de ser immediat, ja que té el suport fins i tot d'un 70% dels membres de l'Associació Nacional del Rifle.

stats