CURSA A LA CASA BLANCA
Internacional 02/10/2012

Obama s'enclaustra per preparar el debat televisiu amb Romney

Mark Landler
2 min
L'aspirant a la reelecció, Barack Obama, en un acte de campanya diumenge a Las Vegas, on s'ha reclòs a preparar el debat amb el seu contrincant.

THE NEW YORK TIMES / LAS VEGAS.El president nord-americà, Barack Obama, és a Las Vegas per preparar-se per al seu primer debat amb Mitt Romney. Obama encapçala les enquestes a escala nacional i en la majoria dels estats claus, però està sotmès a fortes crítiques dels republicans pels informes contradictoris de la Casa Blanca sobre la mort de l'ambaixador nord-americà a Bengasi, Líbia, al setembre.

Obama s'ha imposat un aïllament virtual en un complex turístic als afores de Las Vegas, perquè els seus consellers l'alliçonin pel debat de dimecres a Denver. Romney també es prepara per al debat, però ha inclòs a l'agenda algun acte de campanya.

Abans d'esfumar-se darrere les portes de l'hotel, Obama va voler rebaixar les expectatives sobre la confrontació televisiva: "El governador Romney és molt bo en els debats, jo només ho faig bé", va dir davant d'una multitud escèptica. "Ja sé que els mitjans estan especulant sobre qui farà comentaris més cridaners", va dir Obama, suggerint que vol un debat seriós sobre els problemes dels Estats Units.

Els republicans han continuat criticant la Casa Blanca per la informació sobre l'atac a l'ambaixada a Bengasi -on va morir l'ambaixador Christofer Stevens i tres nord-americans més- que el govern va explicar primer com una manifestació espontània que va acabar malament, i més tard va descriure com un atac terrorista organitzat per extremistes possiblement lligats amb Al-Qaida.

El senador Bob Corker, un republicà de Tennessee, va qualificar "d'estranyes" les explicacions de la Casa Blanca i va adreçar una carta als serveis d'intel·ligència nacional en què preguntava si abans que es produís l'atac l'ambaixada tenia una protecció adequada.

Divendres la CIA va emetre una declaració inusual, en què reconeixia: "Hem revisat l'avaluació inicial per reflectir nova informació que indica que es tractava d'un atac terrorista deliberat i organitzat fet per extremistes".

La seguretat, revisada

Aquesta afirmació, però, no va fer callar les preguntes que es plantegen al Capitoli. L'ambaixadora dels Estats Units davant les Nacions Unides, Susan Rice, que va donar la primera versió dels fets, és el blanc de les crítiques. Els demòcrates hi responen acusant els republicans de polititzar l'atac. L'administració ha explicat que està revisant la seguretat de les seus diplomàtiques a tot el món, i la campanya d'Obama ha criticat que el pressupost de Romney reduirà els recursos per finançar la seguretat de les ambaixades.

En una entrevista a la cadena Fox, Paul Ryan, candidat de Romney a la vicepresidència, es va queixar que la campanya republicana té dificultats perquè els mitjans de comunicació prenen partit per Obama. "Crec que no cal dir que definitivament els mitjans estan esbiaixats: crec que la majoria són de centreesquerra", va declarar. Ryan, però, també va reconèixer les relliscades de la campanya de Romney, com els seus comentaris sobre els sectors populars que no poden pagar impostos i reben ajuts públics, paraules que el candidat a vicepresident va qualificar d'"irreflexives".

"Crec que la majoria de la gent en els mitjans de comunicació són a l'esquerra del centre, i per tant volen un president de centreesquerra i no un conservador com Mitt Romney", va dir Ryan. Ell, però, reconeixent que la campanya republicana ha tingut els seus errors, incloent el que ell va descriure com a "irreflexius" comentaris de Romney sobre les persones que no paguen impostos i reben ajuda del govern.

stats