RESPOSTA GOVERNAMENTAL AL'SANDY'
Internacional 01/11/2012

Obama visita els afectats per l'huracà

Michael D. Shear
3 min
AJUDANT LES VÍCTIMES 
 (01) El president Obama i el governador de Nova Jersey, el republicà Chris Christie, van visitar ahir els afectats pel Sandy.   (02) Vista general de la devastació al barri de Queens a Nova York.  (03) Dues veïnes de Queens s'abracen  desconsolades davant els seus habitatges destrossats.(04) Organitzacions socials reparteixen menjar entre els afectats.

THE NEW YORK TIMES / BRINGATINE (NOVA JERSEY)El president dels Estats Units, Barack Obama, va treballar colze a colze amb el governador republicà de Nova Jersey, Chris Christie, en una poderosa imatge de pluralitat política per tranquil·litzar els afectats per l'huracà Sandy .

Després de fer una ruta per la devastada comunitat d'aquesta zona costanera, els dos homes van felicitar-se l'un a l'altre, i es van mostrar satisfets amb la col·laboració entre els partits per recuperar la normalitat. "Hem treballat fent-nos costat d'ençà que va arribar la tempesta", va dir Christie, davant un president que l'escoltava en segon pla. "Ha estat una excel·lent relació de col·laboració".

Christie -que ha estat un republicà sempre crític amb Obama i fa campanya per Romney- va donar públicament les gràcies al president. "No puc agrair-li prou la seva preocupació personal i la seva compassió pel nostre estat", va dir abans de donar la paraula a Obama, afegint que era un "honor" presentar-lo. El candidat demòcrata a la reelecció va ser igualment efusiu. Obama va parlar d'un governador Christie molt "receptiu durant tot el procés". "Ha estat contundent i agressiu per assegurar-se que l'estat estava preparat per rebre la tempesta", va dir el president. "Crec que la gent de Nova Jersey reconeix que hi ha posat cos i ànima" en la recuperació del territori després de l'huracà. "Vull agrair-li el seu lideratge extraordinari i la seva participació", va dir Obama.

La imatge de la parella de rivals polítics l'un al costat de l'altre a menys d'una setmana de les presidencials va testificar la magnitud de la tempesta, que els va acostar malgrat les seves diferències.

Els assessors dels dos homes van assegurar que no estaven preocupats per les implicacions polítiques d'aquesta imatge en un moment en què la gent està patint pels efectes d'una tempesta tan forta com la que ha provocat el Sandy . "No vull fer càlculs polítics sobre l'impacte d'un desastre natural que ha acabat amb una cinquantena de morts i una pèrdua de 50.000 milions de dòlars", va dir David Axelrod, l'assessor en cap de la campanya d'Obama.

L'electricitat, prioritària

"La nostra prioritat és tornar l'electricitat", va dir el president en la roda de premsa al centre comunitari del municipi de Brigantine, habilitat com a refugi pels damnificats i en què dormen unes 50 persones. "Estem aquí per a vosaltres i no ens n'oblidarem, seguirem assegurant-nos que rebeu tota l'ajuda necessària fins que reconstruïm el que s'ha perdut", va assegurar Obama, que també es va reunir amb els equips de rescat.

Després de recórrer la zona amb l'helicòpter presidencial, Barack Obama va demanar paciència perquè els problemes provocats per l'huracà "no es resoldran de la nit al dia". Després es va comprometre que el govern federal treballarà amb les autoritats estatals per garantir la màxima eficàcia. "Si les vostres cases no estan gaire danyades espero que podrem fer-hi tornar l'electricitat i aconseguir que hi entreu com més aviat millor -explicava el president-, però si han quedat en molt mal estat treballarem perquè rebeu tota l'ajuda que necessiteu tan de pressa com sigui possible".

Torna la campanya

Obama, que ha aturat durant quatre dies els seus viatges de campanya per centrar-se en la resposta a la tempesta, reprendrà avui la gira electoral pels estats decisius de Wisconsin, Nevada i Colorado.

Mitt Romney ja va reprendre ahir la seva campanya amb diversos mítings a Florida i avui té tres actes programats a Virginia. Segons una enquesta difosa ahir per la Universitat de Quinnipiac, l'avantatge d'Obama sobre Romney a Florida ha disminuït considerablement. Entre un 47% i un 48% de l'electorat d'aquest estat clau opta pel demòcrata, entre cinc i sis punts menys que al setembre, segons dades de la mateixa universitat. L'agència Reutersva publicar ahir un sondeig online que mostra que el lideratge d'Obama és de tres punts a Ohio i dos a Virginia, mentre que Romney guanya per un a Colorado.

Finalment demà divendres el govern publicarà les dades de l'atur de l'octubre, una dada que també influirà sobre els votants a l'hora d'acudir als comicis.

stats