Internacional 15/12/2012

Obama vol "mesures" per evitar més tragèdies

Ara
2 min

BARCELONAAmb la veu entretallada, eixugant-se algunes llàgrimes amb els dits índexs, el president dels Estats Units, Barack Obama, va mostrar ahir el seu dol per les víctimes de la matança de l'escola de Connecticut i va demanar que els nord-americans deixin de banda la política per evitar més massacres.

"La majoria dels que han perdut la vida eren nens, criatures precioses d'entre cinc i deu anys. Tenien tota la vida per viure: aniversaris, graduacions, casaments, fills propis", va dir Obama amb emoció continguda.

En una breu compareixença a la Casa Blanca, el president va sentenciar: "[Els nord-americans] hem aguantat massa tragèdies com aquesta en els últims anys, i cada cop que n'hi ha una de nova no reacciono com a president sinó com ho faria qualsevol, com a pare".

Però tot i reconèixer que, com a país, han passat per això "massa cops", Obama no va concretar quines mesures es podrien emprendre per evitar l'enèsima repetició d'un tiroteig -amb més o menys víctimes mortals- als Estats Units. "Haurem de reunir-nos i prendre mesures significatives per prevenir tragèdies com aquesta, al marge de la política", va assegurar vagament el president nord-americà.

Durant la campanya per a la reelecció, Obama va evitar en tot moment entrar en l'espinosa qüestió de la venda i la possessió d'armes als Estats Units, que tres quarts parts dels nord-americans consideren que no s'ha de regular.

Bloomberg no vol més retòrica

Ahir l'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, un dels polítics amb més projecció que fan campanya pel control de les armes al seu país, va retreure a Obama la seva falta de concreció: "Demanar mesures significatives no és suficient, necessitem accions immediates. Hem sentit massa retòrica però no hem vist ningú disposat a fer res ni a la Casa Blanca ni al Congrés", va lamentar Bloomberg, que va donar suport a Obama a les últimes eleccions.

stats