ELECCIONS MUNICIPALS A PALESTINA
Internacional 29/09/2012

Onze dones palestines desafien el conservadorisme d'Hebron

A Hebron, la ciutat més conservadora de Cisjordània, una llista de dones vol tres dels quinze seients municipals. Fan campanya porta per porta pels comicis de l'octubre, els primers en més de tres dècades.

Anna Garcia Hebron
3 min
Onze dones palestines desafien el conservadorisme d'Hebron

Maysoun Qawasmi, de 43 anys, periodista de l'agència de notícies palestina Wafa, va créixer a Jordània i des de fa més de 20 anys viu a Hebron, que, amb els seus 200.000 habitants, és considerada la ciutat més tradicional i religiosa de Cisjordània. El Club d'Esports per a Dones que ella presidia a la ciutat va haver de tancar per la pressió dels musulmans més conservadors. La periodista i activista, ferma defensora dels drets de les dones, és també la líder d'un nou grup format només per dones que aspira a aconseguir tres seients dels quinze de l'alcaldia d'Hebron. Uns 60.000 habitants estan cridats a votar en les eleccions municipals del 20 d'octubre, les primeres que se celebren des del 1976.

La casa de Qawasmi, situada en un barri benestant i tranquil a pocs metres de la sempre caòtica entrada a la ciutat, fa d'oficina d'aquest nou grup, anomenat Participant, nosaltres podem , una de les set llistes que els residents d'Hebron podran votar. Onze dones, totes amb el cap cobert, i de professions molt diverses -mestres, periodistes, activistes, una advocada, una enginyera, una mestressa de casa- es dediquen aquests dies a traçar estratègies per fer-se visibles en una societat dominada pels homes que, en general, només accepten veure-les en professions tradicionals com ara l'ensenyament. A Hebron només el 10% de les dones treballen fora de casa, mentre que a tot Cisjordània la xifra arriba al 16%.

"Aquest és un nou camí, aquí, a Palestina, però també al món àrab. Una llista formada només per dones. Hi ha coses que les dones podem canviar, cal que ens donin una oportunitat", afirma Qawasmi envoltada de les seves companyes de viatge -"dones fortes i independents", així les defineix per desmarcar-se de la resta de llistes que es presenten a les eleccions municipals-, i de dos dels seus fills, encarregats d'atendre els convidats i convidades, servint pastes i begudes dolces.

Malgrat l'eufòria del grup, que aspira a convertir-se en un partit oficial, i del suport moral, que, afirmen, estan rebent tant de dones com d'homes -perquè el suport econòmic surt de les seves pròpies butxaques-, Qawasmi és conscient de les dificultats d'aconseguir els tan desitjats tres seients municipals.

"Aquest és el meu somni, però si no aconseguim els seients, només la iniciativa ja haurà estat una victòria", subratlla eufòrica. La líder, que es defineix com a secular malgrat cobrir-se els cabells amb el típic hijab, parla també d'un tema cabdal en el seu ideari, l'ocupació israeliana, que, remarca, és especialment dolorosa a la ciutat vella d'Hebron, dominada pels colons i per l'exèrcit israelià.

Canviar la mentalitat

"Les dones som molt fortes a Hebron, però estem abocades a tenir cura, exclusivament, de la casa i els nens", assegura Safa Zayed, de 38 anys, vídua i mare de 6 fills. La més jove del grup, Sumayya Abu Ramoze, de 27 anys i periodista, reconeix que ara hi ha més dones que van a la universitat, que obren negocis, i que s'han produït certs canvis de mentalitat però que encara són insuficients.

El grup fa campanya trucant porta per porta. Tenen a favor que la família Qawasmi és ben coneguda a Hebron. A Ramal·lah (capital administrativa de Cisjordània), una quarta part del gabinet del primer ministre palestí, Salam Fayyad, està formada per dones. A Gaza, en canvi, ni hi ha quota femenina ni està ben vist que la dona treballi fora de casa. Una jove de 24 anys de la franja trencava aquesta barrera posant-se a treballar de cambrera. La seva valenta aposta va tenir un gran ressò als mitjans de comunicació al maig.

stats