MALSON A NOVA YORK
Internacional 25/08/2012

Pànic davant de l'Empire State per un tiroteig mortal

J. Barron / D. Halbfinger
2 min
Pànic davant de l'Empire State per un tiroteig mortal

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORKUn dissenyador de moda que havia estat acomiadat va matar ahir a trets un excompany de feina sota l'ombra de l'Empire State a Nova York abans de ser abatut per la policia en un intercanvi de trets en què nou transeünts van quedar ferits, tot i que no es tem per la seva vida. Alguns d'aquests ferits haurien estat tocats per les bales dels dos agents que van disparar 14 cops contra l'agressor, Jeffrey Johnson, de 58 anys.

El brot de violència va tenir lloc poc abans de les 9 del matí a Nova York en plena rutina matutina davant d'una de les destinacions turístiques més famoses del món i va convertir en un malson una cruïlla plena a vessar de cotxes i gent, molts dels quals eren turistes que feien cua per pujar al mirador situat dalt de tot de l'Empire State, que ja havia obert.

L'home a qui van assassinar va ser identificat com a Steve Ercolino, de 41 anys. Una dona que treballava amb ell i que caminava al costat seu quan va rebre els trets va explicar que estaven gairebé davant la porta de l'edifici de la seva oficina, al carrer 33, quan va veure Johnson que els mirava darrere d'una furgoneta blanca aparcada a la vorera.

"He vist com treia una arma de la jaqueta, i m'he dit a mi mateixa: «Oh, Déu meu, està a punt de diparar-li». I volia girar-me i empènyer l'Steve per apartar-lo", va relatar la dona en una entrevista telefònica des de la comissaria on estava sent interrogada. "Ho sabia, sabia que estava a punt de passar. Però ja era massa tard. L'Steve ha cridat, el Jeff li ha disparat, i m'he girat i he començat a córrer", va explicar.

L'agressor portava una pistola semiautomàtica del calibre 45 amb capacitat per a vuit bales, segons la policia, que va assegurar que n'havia disparat tres a la víctima. Després de l'acció, va fugir del lloc dels fets, però un treballador de la construcció que ho va veure tot el va seguir i, en girar el xamfrà, va alertar una parella de policies. Quan els agents li van donar l'alto, Johnson va intentar disparar contra ells -sembla que no ho va arribar a fer- i els policies van fer servir les seves armes.

L'agressor, que no tenia antecedents penals, havia treballat a la companyia Hazan Imports durant sis anys fins que l'any passat, en una reducció de plantilla, havia estat acomiadat. Ell i la seva víctima, que sembla que era vicepresident de l'empresa, s'havien intercanviat denúncies per assetjament derivades d'una disputa laboral.

Una multitud de relats

Explicacions de primera mà del que va passar no en van faltar. Maureen Minuche, de 45 anys, va dir que estava en una botiga comprant l'esmorzar quan va sentir trets i gent cridant. Va sortir i es va obrir pas entre una multitud de persones al voltant d'un cos estès a terra. "Li han disparat a la cara, estava desfigurada", va dir.

Andrew Pellenberg, de 23 anys, i un amic seu, tots dos de Nova Jersey, també eren molt a prop, pensant si visitar l'Empire State. "Hem sentit entre 10 i 15 trets -va relatar Pellenberg-, tot ha passat en un lapse de 30 segons".

A l'hospital, Robert Asika, de 23 anys, venedor de tiquets del bus turístic on van passar els fets, va sortir amb un braç embenat i va lamentar: "M'ha disparat un policia, són coses que passen".

stats