ESCALFAMENT GLOBAL
Internacional 17/06/2015

El Papa s’afegeix a la lluita global contra el canvi climàtic

Agra polèmica al Vaticà per la filtració de l’encíclica abans d’hora

Sandra Buxaderas
3 min
El Papa s’afegeix a la lluita global contra el canvi climàtic

RomaÉs la primera encíclica de la història vaticana que desperta tanta polèmica abans de néixer. El document Laudato sii (Lloat siguis), que el papa Francesc publicarà dijous, rep des de fa dies crítiques de la dreta conservadora nord-americana. I s’ha filtrat un esborrany del text que ha despertat molt de malestar entre els murs de Sant Pere.

L’encíclica, subtitulada Sobre la cura de la casa comuna, és un clam a favor d’una “ecologia integral”: un desenvolupament econòmic respectuós amb la justícia social i amb el medi ambient. Amb aquest document, el Papa pretén influir en la pròxima Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, convocada per al desembre a París.

La sala de premsa de la Santa Seu ha retirat l’acreditació a un dels vaticanistes de més llarga trajectòria, Sandro Magister, després que publiqués al setmanari italià L’Espresso el suposat text de l’encíclica. El cap de premsa vaticà, Federico Lombardi, assegura que el que ha transcendit és només “un esborrany”, i no el text definitiu.

Aquesta filtració ha sigut batejada com el primer Vatileaks de l’era de Francesc. Aquest cop la filtració ha sigut vista a la Santa Seu, segons fonts vaticanes, com un boicot perpetrat pel sector més conservador de la cúria. Entre els passadissos vaticans s’especula que qui va filtrar el document al periodista de L’Espresso hauria volgut fer soroll per ofuscar el missatge del Papa. El mateix Francesc ja va demanar en l’àngelus de diumenge que el seu text sigui llegit amb atenció, sense distorsions. “Preguem perquè tots rebin el seu missatge i creixi la responsabilitat cap a la casa comuna que Déu ens ha confiat”, va dir.

Crítiques nord-americanes

És més, ahir el Papa va tornar a defensar-se dels atacs de la dreta conservadora nord-americana que el titlla de comunista. “Tants cops se sent dir: «Aquest sacerdot, aquest bisbe, parla massa de la pobresa... són una mica comunistes, no?» Però ocupar-se dels més desafavorits -va assegurar- no és cap ideologia”. I va afegir: “La pobresa és precisament al centre de l’Evangeli; si en traguéssim la pobresa, no s’entendria res del missatge de Jesús”.

El papa argentí precisament s’ocupa de com conciliar desenvolupament econòmic i respecte pel planeta en la Laudato sii, la primera encíclica que escriu per iniciativa pròpia -l’anterior, Lumen fidei, l’havia quasi ultimat el seu predecessor, Benet XVI-. El títol és tota una declaració d’intencions: vol connectar amb l’esperit de pobresa i amor per la natura de sant Francesc d’Assís, un sant del segle XII tan mític que cap papa havia gosat -o volgut- prendre’n el nom, excepte l’actual, Jorge Bergoglio.

Sant Francesc va compondre un poema, el Càntic de les criatures, pel qual se’l considera un dels primers grans ecologistes de la història, en què lloa Déu “juntament” amb les seves “criatures”, i considera “germans” tant el sol com la lluna, els estels, l’aire o “la germana nostra Mare Terra”.

Aquesta Terra, afirma Bergoglio -sempre segons l’esborrany filtrat-, “protesta pel mal que li provoquem, a causa de l’ús irresponsable i de l’abús dels béns que Déu li ha donat”. El Papa demana als governants que no se sotmetin als poders econòmics i demana a tothom un “altre estil de vida”, més sobri, però viscut amb joia i autenticitat. No és un document genèric sinó que demana, entre altres propostes concretes, impedir la privatització de l’aigua o donar màxima prioritat al transport públic. I assegura que el problema del planeta no és l’excés de natalitat, sinó “el nivell escandalós de consum d’alguns sectors privilegiats”.

stats