ALARMA A EUROPA
Internacional 15/02/2013

París suspèn una empresa per l'afer de la carn de cavall

Londres detecta un analgèsic perillós que podria haver entrat a la cadena alimentària

Ara
2 min
Un carnisser de Marsella desossa una caracassa de cavall. El Regne Unit va alertar ahir que havia trobat mostres de carn contaminada en vuit peces equines.

Barcelona.Si bé dimecres Brussel·les reconeixia que l'escàndol de la carn de cavall havia pres una dimensió europea, ahir França va fer un pas endavant per acabar amb aquestes pràctiques. París va acusar la companyia francesa Spanghero d'haver utilitzat carn de cavall en lloc de vedella en la fabricació de plats preparats. "Spanghero sabia que etiquetava com a carn de vedella carn de cavall [...], o almenys tenim prou proves per sospitar-ho", va dir ahir el ministre francès de Consum, Benoit Hamon. Al seu torn, el titular d'Agricultura francès, Stéphane Le Foll, va anunciar la suspensió amb caràcter preventiu de la llicència d'activitat per a l'empresa, poques hores abans que Spanghero negués haver comprat carn de cavall.

Mig milió de beneficis

El frau va començar fa mesos i

ha afectat fins a 750 tones de carn

Les investigacions del govern francès apunten que el frau va començar fa diversos mesos i que va afectar fins a 750 tones de carn, de les quals 500 van anar a parar a la planta luxemburguesa de plats preparats Tavola. Hamon també va advertir ahir que el grup francès Comigel, el que elabora els productes a la fàbrica de Tavola, hauria d'haver-se adonat que la carn de Spanghero, tant pel color com per l'olor, no era de vedella, tal com estava marcat en les etiquetes, on tampoc es marcava el país d'origen. L'executiu francès va precisar que havia enviat els resultats de la investigació a la Fiscalia de París, que ja ha obert una investigació judicial. Si es demostra el frau, als responsables els poden caure fins a dos anys de presó.

Una cadena deslocalitzada

L'Europal coordinarà una investigació d'abast europeu

Amb l'actuació francesa, però, no n'hi ha prou per determinar l'abast del frau. Per això la responsable comunitària de l'Interior, Cecilia Malmstrom, va demanar ahir a tots els estats involucrats en l'escàndol que remetin les dades que tinguin a l'Europol perquè pugui coordinar les investigacions.

La deslocalització de la proveïdora de carn romanesa, Draap Trading Ltd., ha fet saltar totes les alarmes. Creada per un holandès, està registrada a Xipre, es dirigeix des de Bèlgica i és propietat d'una societat basada en el paradís fiscal de les Illes Verges Britàniques.

Problemes d'etiquetatge

El proveïdor de carn assegura que va especificar que era cavall

En una entrevista a The Guardian dimecres, el director de Draap Trading, Jan Fasen, insistia que va comprar la carn de cavall a Romania i va etiquetar-la com a tal. La credibilitat de Fasen, però, és discutible, després d'haver estat condemnat ja el gener del 2012 a un any de presó per haver falsificat documents.

Tot i això, el ministre de Consum francès va subratllar ahir que les etiquetes de Spanghero no complien les normes i que l'empresa se n'hauria d'haver adonat, ja que no especificaven de quin país de la UE provenien els animals, ni on s'havien criat i havien estat sacrificats.

Una crisi de salut pública?

El Regne Unit té mostres de carn de cavall contaminada

La crisi de la carn de cavall podria deixar de ser només un escàndol per frau i convertir-se en un problema de salut pública. L'Agència d'Estàndards Alimentaris Britànica va informar ahir que havia trobat restes de fenilbutazona en les carcasses de vuit de 206 cavalls analitzats entre el 30 de gener i el 7 de febrer. Aquesta carn contaminada podria haver entrar en la cadena alimentària i haver-se enviat a França.

stats