RESPOSTA DE L'ELISI
Internacional 12/01/2013

París envia tropes a Mali per combatre els rebels

Ara
2 min
Milicians del grup islamista radical Ansar al-Din fent guàrdia a l'aeroport de Kidal, al nord de Mali, l'agost de l'any passat.

BARCELONA.Ha començat l'ofensiva internacional contra la insurgència a Mali. Després de deu mesos amb el país, literalment, partit entre el govern de Bamako i les forces controlades per grups de salafistes liderats per Ansar al Din, París ha decidit escoltar els crits d'auxili del president Dioncunda Traoré arran d'un nou avenç dels rebels cap al sud i ha enviat efectius al país.

El mateix president francès, François Hollande, va confirmar ahir la intervenció que, cenyint-se al mandat de l'ONU, "durarà el temps que faci falta". "Els terroristes han de saber que França [l'antiga metròpoli] hi serà sempre per protegir els drets de la població", va dir ahir Hollande durant una breu compareixença des de l'Elisi.

França mou fitxa després que les milícies islamistes prenguessin dijous la ciutat de Konna, situada al bell mig de Mali i a només 60 km de la nova base d'operacions de les tropes gales, que, juntament amb efectius del Senegal i Nigèria, ja van començar ahir les operacions per fer retrocedir els rebels cap al nord.

El perill d'un "estat terrorista"

"Aprofitant-se dels terminis entre les decisions internacionals adoptades i el moment de la seva aplicació, els grups terroristes i criminals han baixat cap al sud [de Mali] amb l'objectiu de controlar la totalitat" del país i "instaurar un estat terrorista", va assenyalar ahir el titular d'Exteriors francès, Laurent Fabius, en una roda de premsa. "Si intervenim és perquè ho ha sol·licitat la comunitat internacional i perquè està en joc la mateixa existència de Mali com a estat democràtic", va afegir.

Després de l'anunci francès, el govern de Bamako va declarar l'estat d'emergència i el president Traoré va dirigir-se ja de nit als ciutadans. L'executiu de Mali també va informar de la situació al secretari de Defensa dels EUA, Leon Panetta.

Segons els analistes militars, però, encara no es pot parlar d'una ofensiva final per combatre la insurgència i reinstaurar l'antic estat de Mali. "No estem encara davant la gran intervenció -explicava ahir a Reuters Mark Schroeder, analista de Stratfor especialitzat en l'Àfrica Subsahariana-. Els francesos han actuat perquè s'han adonat que, amb la nova ofensiva rebel, es creava una línia vermella que no podien permetre's".

stats