TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT
Internacional 05/10/2012

El Parlament turc aprova l'ús de la força contra Síria

Turquia podrà atacar Síria. Així ho va aprovar ahir el Parlament d'Ankara després de l'atac des de territori sirià contra una població turca. Erdogan va voler aclarir, però, que no és una declaració de guerra.

Lluís Miquel Hurtado
3 min

ISTANBULTurquia va aprovar ahir una moció que li permetrà atacar Síria. L'acord, aprovat al Parlament amb 320 diputats a favor i 129 en contra, va ser la resposta al llançament d'obusos des de Síria, abans-d'ahir a la tarda, que van impactar a la localitat d'Akçakale, província de Sanliurfa. La temperatura del conflicte va augmentar alhora que el mateix govern turc es va afanyar a explicar que no es tracta d'una declaració de guerra.

Els esdeveniments es van precipitar durant dimecres a la tarda. A la caiguda de tres obusos llançats des de la regió de Tal Abyad, al nord de Síria, i que van matar cinc persones, Turquia va respondre amb artilleria pesant que va caure a la zona d'on procedien les bombes. L'Observatori Sirià pels Drets Humans va confirmar la mort d'un nombre indefinit de soldats de Baixar al-Assad.

L'OTAN es va reunir d'urgència dimecres mateix a la nit i va aprovar un text en què donava suport a Turquia i exigia a Damasc el fi de les agressions contra un "estat aliat". Minuts més tard, i després de reunir-se amb el cap de l'estat major, l'oficina del primer ministre turc confirmava: "En resposta a l'atac i després de determinar per radar l'origen dels obusos, Turquia ha bombardejat objectius específics a Síria".

"Turquia no té cap intenció d'iniciar una guerra amb Síria. El que hem aprovat és una mesura dissuasòria", va declarar Erdogan ahir a la nit a la premsa. No ho va veure així, durant la votació al Parlament, el principal partit de la oposició, que va votar-hi en contra: "Aquesta moció no té límits -va denunciar el diputat del CHP Muharrem Ince-. Així podeu fins i tot declarar una guerra mundial".

Erdogan va invocar l'article 92 de la Constitució turca. És el que regula l'enviament de tropes a l'exterior. Amb el permís del Parlament, Ankara podrà ara dirigir incursions militars a Síria durant un període d'un any. Aquesta autorització recorda la que ha aprovat Turquia cada any des del 2007, que precisament es va renovar ahir, i que permet bombardejar territori iraquià, on es refugien membres del grup kurd del PKK.

Pacifistes a Turquia

Mentre el Parlament debatia la moció, un grup de manifestants es van concentrar als afores de la seu, a Ankara. La policia va desallotjar els manifestants amb gas pebre. A la tarda més de cinc mil persones a Istanbul van exigir al govern que no ataqués Síria. "Erdogan i el seu partit tenen majoria absoluta. Hi ha més suport a les polítiques del govern que no pas oposició", va opinar l'analista polític Ali Baker.

Damasc va demanar disculpes per l'atac, segons va confirmar el govern turc. Abans havia enviat el condol als familiars dels morts a Akçakale. En una intervenció televisiva, el ministre d'Informació, Umran al Zoubi, va anunciar que investigaria l'atac. "El tarannà de Síria és respectar la sobirania territorial dels estats veïns, i el que espera com a resposta és el respecte dels altres països a la seva sobirania", va afegir.

Al Zoubi es referia a l'arribada d'armament procedent principalment dels països del golf Pèrsic i que fonts vinculades a l'Exèrcit Lliure de Síria han confirmat al diari ARA. Tant el cap visible dels milicians revoltats, Riad al-Asaad, com un altre notable de les files opositores, Mustafa Shahij, fa mesos que estan establerts en territori turc. Viuen en campaments a la província de Hatay, al sud del país.

Ni Turquia ni Síria semblen decidides de moment a fer el pas que precipitaria els esdeveniments. "És un pas més, però no el definitiu", va aclarir a l'ARA Huge Pope, el director a Turquia del Grup Internacional de Crisis. La tensió entre els països no era tan greu des que, l'any 1998, Ankara va amenaçar amb una invasió llevat que Damasc entregués el líder dels kurds del PKK, Abdullah Ocalan.

stats