Internacional 27/06/2015

El Parlament grec debat el referèndum sobre les propostes dels creditors

El govern d'Alexis Tsipras vol que els grecs s'expressin a les urnes sobre les negociacions amb la 'troica'. Syriza demanarà el rebuig als plans d'Europa i l'FMI a la consulta de diumenge de la setmana que ve

Efe
2 min

AtenesEl Parlament grec està reunit des d'aquest migdia en una sessió extraordinària per donar llum verda al referèndum proposat pel govern d'Alexis Tsipras sobre les mesures proposades pels creditors a canvi de fer efectiu el rescat pendent.

A l'arrencada de la sessió, el ministre de l'Interior, Nikos Vutsis, ha demanat als diputats que votin unànimement a favor del referèndum, independentment de quina sigui la seva postura sobre la gestió del Govern durant la negociació amb els creditors els últims cinc mesos.

No obstant això, ha estat també clar sobre el vot que demana el Govern en aquesta consulta: "Exigim el rebuig a les propostes de les institucions i l'ultimàtum".

Tsipras ha anunciat de matinada la intenció de celebrar un referèndum diumenge de la setmana que ve, després de rebutjar les mesures proposades per les institucions –Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional– a canvi del desbloqueig de l'últim tram del rescat.

La pregunta sobre la qual els ciutadans hauran de pronunciar-se és si accepten o no la proposta que els creditors han ofert al Govern grec.

La constitució grega estipula que el referèndum el convoca formalment el president de la República a petició de la majoria absoluta del Parlament, és a dir 151 diputats.

En l'actualitat, la coalició de Govern, formada per l'esquerrà Syriza i el nacionalista Grecs Independents, compta amb una àmplia majoria de 162 diputats.

Respectar la voluntat del poble

En un missatge televisat, Tsipras va assegurar passada la mitjanit que respectarà la voluntat del poble i va assegurar que enviaria una carta als líders i institucions de la Unió Europea en la qual sol·licitarà l'ajornament d'"uns dies" de l'actual pròrroga del rescat que venç dimarts que ve, perquè els ciutadans puguin "decidir sense pressió".

"Vull que en aquesta qüestió responguin amb orgull i responsabilitat", va dir Tsipras, que va afegir que "Grècia necessita enviar un missatge de democràcia cap a Europa".

L'oposició, contra el referèndum

L'oposició ha reaccionat però amb durs atacs al primer ministre grec per la convocatòria del referèndum.

L'exprimer ministre conservador i principal líder d'oposició, Andonis Samaràs, ha assegurat que Tsipras porta el país a un "carreró sense sortida" amb aquesta decisió, i li ha retret que hagi aïllat Grècia de la Unió Europea.

"Tsipras porta al poble grec cap a un referèndum amb la pregunta final de dir sí o no a estar dins d'Europa, i proposa la ruptura amb tots els nostres socis i la sortida de l'euro", ha dit Samaràs.

Petició d'eleccions anticipades

De la seva banda, el partit socialdemòcrata Pasok ha demanat la dimissió del primer ministre i ha exigit unes eleccions anticipades.

"Si Tsipras és incapaç de prendre decisions responsables, hem de demanar la seva dimissió i deixar que els ciutadans decideixin el seu futur per la via d'eleccions", ha assegurat la líder del partit, Fofi Yenimatá.

El partit centrista To Potami (El Riu) ha acusat a més el Govern de voler liderar "el lobi del 'dracma'" i ha advertit que la seva formació lluitarà per mantenir Grècia dins de la UE.

"Alexis Tsipras i Panos Kammenos han decidit liderar el lobby del dracma, portar el país fora de la Unió Europea i empènyer al precipici", ha afirmat el líder de To Potami, Stavros Theodorakis.

stats