En breu
Internacional 15/11/2012

El Partit Comunista Xinès aposta pels hereus de la Revolució

1 min
El Partit Comunista Xinès aposta pels hereus de la Revolució

La nova 'noblesa roja'

El Partit Comunista Xinès ha culminat una transició política que confirmarà avui el fins ara vicepresident, Xi Jinping, i el vice primer ministre Li Kequiang com els nous homes forts del comitè permanent, l'elit del partit que liderarà les grans decisions polítiques, en qüestions econòmiques, exteriors o de seguretat, durant els pròxims anys.

L'ascensió d'aquesta nova generació de líders reforça l'emergència dels anomenats petits prínceps , els fills dels líders històrics de la revolució del 1949. Xi Jinping és un d'aquests hereus. El seu pare va ser un membre destacat del partit, que durant mig segle va exercir de comissari militar, governador, vice primer ministre i pioner de les reformes per l'obertura del mercat xinès.

Progrés ecològic

L'única sorpresa ideològica del XVIII congrés del Partit Comunista, que es va tancar ahir a Pequín, va ser l'anunci que "l'ecologia" ocuparà "una posició estratègica en el pla de desenvolupament del país". Aquest gir no és casual. Arriba després d'una onada de protestes arreu de les grans ciutats xineses contra la construcció de fàbriques altament contaminants.

Sota el lideratge de l'actual president, Hu Jintao, la Xina s'ha consolidat com la potència econòmica amb un creixement sostingut més gran del planeta, però també ha estat un període en què les desigualtats socials s'han eixamplat.

stats