PORTUGAL
Internacional 22/10/2015

Passos Coelho rep el difícil encàrrec de formar govern

El pacte d’esquerres podria fracassar per uns díscols al PS

Gerard De Josep
2 min
Passos Coelho rep el difícil encàrrec de formar govern

BarcelonaUn desafiament a l’esquerra. Així es va poder interpretar ahir la decisió del president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, de donar el mandat per formar govern a l’ex primer ministre conservador Pedro Passos Coelho. Ho va fer, a més, retraient als socialistes que es moguessin per qüestions conjunturals, i no per l’interès del país. Fins i tot, va dir, posant “en risc” la mateixa zona euro.

Per falta de precedents, no era una elecció qualsevol. Era la primera vegada en la història de la democràcia portuguesa que dos líders polítics anunciaven la capacitat de conduir l’executiu. La nit electoral del 4 d’octubre, Passos Coelho, del mateix partit que Cavaco Silva, va guanyar en nombre de vots, però va perdre la majoria absoluta. En canvi, Antonio Costa, líder del Partit Socialista, va ocupar la segona posició, però ostenta ara superioritat a la Cambra gràcies al pacte amb el Bloc d’Esquerres i el Partit Comunista que va anunciar aquest dimarts.

A partir d’avui, Passos Coelho té 10 dies per presentar un programa i equip de govern al Parlament, tot i que és més que probable que no prosperi. Si l’esquerra presenta una moció de censura i hi donen suport els tres partits del pacte, el govern de Passos Coelho està destinat a caure. El procés tornaria llavors a mans de Cavaco Silva, que hauria de decidir si dóna el mandat a Costa per formar l’executiu d’esquerres, o el deixa a Passos Coelho com a primer ministre interí perquè condueixi el país fins a noves eleccions.

En aquest cas, l’executiu en funcions tindria competències limitades i, per exemple, no podria aprovar pressupostos per a l’any que ve. A més, segons la llei, per la previsió d’eleccions presidencials al gener, els pròxims comicis no podrien convocar-se fins després de l’abril. Deixar Portugal en aquest escenari d’inestabilitat permanent podria embrutar el final del segon i últim mandat de Cavaco Silva, i és per això que, en principi, tothom descarta que s’arribi fins aquí. Aquesta setmana, tant comunistes com el Bloc es referien a aquesta possibilitat com una “pèrdua de temps” que només allargaria la incertesa per decisió de Cavaco Silva.

L’opció ‘in extremis’ de Coelho

Però no és tan senzill, i encara hi ha marge per fer primer ministre Passos Coelho. Un grapat de díscols socialistes que la nit electoral ja van admetre la derrota i consideren que ha de governar la força més votada podrien abstenir-se de donar suport a la moció. A la comissió de política nacional que ha celebrat aquesta nit el Partit Socialista, es preveu que els esforços hagin anat destinats a convèncer-los de les virtuts del pacte amb els altres dos grups d’esquerres.

Un dels més crítics és l’eurodiputat socialista Francisco Assis, que algunes veus apunten com el possible successor de Costa. “Estic frontalment i absolutament en contra de la idea de construir un govern sobre una hipotètica majoria d’esquerres”, escrivia Assis ahir en un article al diari portuguès Publico.

Els que sí que van beneir l’acord ahir van ser el Partit dels Socialistes Europeus, que es referien a l’opció tripartida com “l’única via possible per garantir l’estabilitat” que expressaria “el veritable desig dels ciutadans”.

stats