RELLEU A LA PRESIDÈNCIA DE MÈXIC
Internacional 02/12/2012

Peña Nieto lidera el retorn del PRI

Enrique Peña Nieto afronta sis anys com a president d'un país dessagnat per la violència i la fractura social. Les protestes al carrer com les d'ahir posaran a prova el discurs de renovació del PRI.

Francesc Richart
2 min
LA NOVA CARA DEL VELL ORDRE Enrique Peña Nieto, que ahir es va posar la banda presidencial, protagonitza el retorn del PRI, que va acaparar el poder a Mèxic durant set dècades, després d'un parèntesi de dotze anys. Catapultat per la premsa del cor, el seu balanç com a governador de l'Estat de Mèxic no és positiu: l'endeutament i els assassinats de dones s'han disparat.

CIUTAT DE MÈXICEnrique Peña Nieto va prendre possessió en la jornada més violenta que ha viscut Ciutat de Mèxic en anys. Joves encaputxats, pedres, còctels Molotov i gasos lacrimògens per tot el centre de la ciutat des de quarts de vuit del matí, amb un balanç de més de 16 detinguts i 23 ferits, dos dels quals estan en estat greu.

Ben d'hora, cap a les nou del matí, el Congrés de San Lázaro va acollir l'acte de relleu, on l'expresident Felipe Calderón va lliurar la banda presidencial al nou mandatari. Durant l'acte les bancades dels partits a l'oposició van fer la seva declaració de principis davant el nou sexenni priista.

El Partit de la Revolució Democràtica, principal oposició del PRI, que a les eleccions es va quedar a cinc punts de Peña Nieto, va dir que no són "enemics" sinó "adversaris", i que actuaran "com una alternativa socialment útil i amb propostes". Per la seva banda, el Partit d'Acció Nacional de Calderón, gran perdedor als comicis, va pronunciar un discurs de reconciliació dient que més que ser un contrari en aquest mandat serà un aliat per engegar reformes per "un futur millor".

Mentrestant, fora de San Lázaro, milers de persones arremetien contra les tanques de dos metres i mig que el govern havia col·locat per protegir el Congrés Legislatiu, mentre arribaven més blocs de manifestants, com el del #Yosoy132 . També activistes vinguts d'Oaxaca i Michoacán s'afegien a la confrontació amb l'objectiu que aquest dia tingués el focus internacional. Més de 3.000 persones van intentar aixafar la cerimònia. Després de rebre la banda Peña Nieto es va traslladar al Palau Nacional per pronunciar el seu discurs presidencial.

Per a aquest acte, el govern de Ciutat de Mèxic havia tallat des de la setmana passada els accessos a San Lázaro i va tancar cinc parades de metro. En la legislatura anterior, el 2006, Felipe Calderón va haver d'entrar d'amagat al Congrés per declarar-se president, a causa del bloqueig físic dels diputats del PRD al púlpit. Aquest any, el boicot i la principal protesta van ser al carrer, amb els antiavalots.

Per la seva banda, el candidat de l'esquerra Andrés Manuel López Obrador va convocar diverses manifestacions arreu del país amb un míting central a l'Ángel de la Independencia, on va criticar l'actuació policial del matí contra els concentrats davant el Congrés.

"Un Mèxic en pau"

Mentre el centre històric del Districte Federal cremava i es vivien corredisses entre manifestants i antiavalots, Peña Nieto es dirigia a la nació des del Palau Nacional, on va fer un discurs en la seva línia de reconciliació i de nou partit, tot i que el PRI torna després de setanta anys al poder.

En el seu panegíric, Peña Nieto es va declarar un president proper a la gent i que respectarà totes les veus que formen la societat mexicana. En aquest sentit, va prometre que el primer eix de les seves polítiques serà un "Mèxic en pau". Es tracta d'un tema cabdal, per a un país que acumula més de 100.000 morts en una guerra sense treva contra el narcotràfic.

stats