ESCÀNDOL AL PARTIT COMUNISTA
Internacional 25/09/2012

Pequín estreny el cercle al polític Bo Xilai

Edward Wong
2 min
L'excap de policia de la municipalitat de Chongqing, Wang Lijun, en una imatge d'arxiu.

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍN.Pequín estreny el cercle a l'exaspirant a la cúpula del Partit Comunista, el polític caigut en desgràcia Bo Xilai. Després d'haver condemnat a pena de mort suspesa la seva dona per homicidi, un tribunal xinès va decidir ahir que el seu número dos, Wang Lijun, fos declarat culpable de quatre càrrecs criminals i condemnat a 15 anys de presó. Lijun, excap de policia de Chongqing, va convertir-se al febrer en el detonant de la caiguda de Bo Xilai, quan va buscar refugi al consolat dels Estats Units i va declarar, un cop sota l'auspici de les autoritats nord-americanes, que la dona d'un alt càrrec del Partit Comunista havia assassinat un home de negocis britànic, Neil Heywood.

El polític al darrere d'aquests homicidis és Bo Xilai, fins llavors un dels polítics amb un futur més prometedor dins del Partit Comunista. L'escàndol va portar l'ens a expulsar Bo tant del càrrec de secretari general de la regió de Congquing com també a suspendre'l del politburó. I ara, després de la sentència a Wang, l'última incògnita que queda és quin serà el desenllaç de Bo en un escàndol que ha posat de manifest les divisions internes en el si del Partit a les portes del Congrés previst per a aquest octubre.

La sentència relativament lleu de Wang -de qui la Fiscalia havia demanat rebaixar la pena per la intensa col·laboració que ha mostrat en el cas- apunta, en alguns casos, el mateix Bo Xilai. Segons la versió oficial del judici publicada ahir per l'agència Xinhua, els testimonis van afirmar que Bo va bufetejar Wang el 29 de gener, un dia després que Wang expliqués a Bo les seves sospites sobre la implicació de la seva dona, Gu Kailai, en l'assassinat de l'empresari britànic Heywood.

Incògnites sobre el destí de Bo

L'anunci públic d'aquest episodi posa de manifest que el partit podria processar Bo per una infracció penal en intentar encobrir un assassinat. De fet, ja està sent investigat -segons els mitjans de comunicació estatals- pel que anomenen "violacions disciplinàries greus", però el procés, amb aquest indici, podria anar a més. El que no queda clar és si el destí final de Bo es tractarà abans del congrés del Partit Comunista, on la Xina ha de decidir el rumb que vol prendre en els pròxims deu anys i quins polítics l'han de liderar.

Acusat d'encobrir proves

Wang, durant el procés judicial, no se n'ha estat d'acusar la família de Bo d'encobrir l'homicidi de Heywood. Segons la seva declaració, després que el seu superior el bufetegés el 29 de gener, el llavors cap de policia de Chongqing va ordenar als seus companys a la policia que recollissin proves que demostressin la implicació de Gu en l'assassinat. Wang va aconseguir recopilar-ne dues de molt clares: rastres de sang de Heywood i una gravació secreta de Gu confessant a Wang l'assassinat. Un cop les autoritats van detenir-lo i portar-lo a Pequín, acusat de deserció, manipulació de la llei per benefici propi, abús de poder i corrupció, l'excap de policia va demanar a un company seu que enviés les proves per a la investigació.

L'advocat de Wang va defensar ahir que l'ex número dos de Bo havia investigat el cas amb força exactitud. Però no va quedar clar si Wang havia acceptat suborns de la família Bo per no xerrar res.

stats