CENSURA A LA XINA
Internacional 15/01/2013

Pequín, forçat a permetre informes sobre pol·lució

Edward Wong
3 min
Dos homes caminen per una via a Pequín. La densa boira que cobreix la ciutat porta  l'aire a límits rècord de contaminació.

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍN.Els mitjans oficials xinesos van publicar ahir informes agressius sobre el que van descriure com una contaminació aèria nauseabunda i perillosa a Pequín i a altres parts del nord de la Xina. El fet indica que la ira popular sobre la mala qualitat de l'aire ha arribat a un nivell tan alt que el Partit Comunista ha sentit que havia de permetre a la premsa tocar un tema que preocupa tant els ciutadans.

La cobertura informativa de l'aire marronós i dens de Pequín -que ha estat qualificat sovint de nociu per a la salut o encara pitjor per informes independents o internacionals- ha estat la més oberta que es recorda últimament. Des del 2008, quan Pequín va esforçar-se a netejar la ciutat abans dels Jocs Olímpics, la qualitat de l'aire s'ha degradat, però els mitjans oficials havien evitat fins ara parlar del tema.

L'àmplia cobertura d'ahir sembla ser, en part, la reacció al debat que s'ha desplegat en microblogs xinesos, on ciutadans del nord del país han estat discutint sobre la contaminació els últims dies.

El problema és tan seriós -l'aire mai havia estat tan malament des que l'ambaixada dels Estats Units al país va començar a registrar els nivells de contaminants el 2008- que els hospitals van notar ahir un augment en els pacients amb problemes respiratoris. Les autoritats de la capital van prohibir la circulació als cotxes oficials per reduir la contaminació, que segons alguns experts s'ha vist incrementada per un fenomen climàtic -anomenat inversió -, que està atrapant partícules brutes.

"Mai havia vist una cobertura mediàtica tan àmplia a la Xina sobre pol·lució aèria", va dir Jeremy Goldkorn, un consultor empresarial de Pequín que segueix els mitjans al país. "Des del Diari del Poble fins a la Televisió Xinesa Central, aquesta història s'està tractant amb profunditat, sense intentar posar-hi cap toc positiu".

El Diari del Poble , la veu oficial del partit, va publicar ahir un editorial signat a la portada sota el titular: "Una Xina bonica comença amb una respiració sana". "L'aparentment inacabable boirina podria tacar-nos la visió -deia-, però ens fa veure amb molta claredat la urgència d'un control de contaminació i d'una teoria per construir una civilització socialista i ecològica, que ja vam revelar en el 18è congrés del Partit".

El congrés, una trobada de les elits del Partit feta a Pequín al novembre, va ser l'escenificació de la renovació de la cúpula del Partit, que es canvia cada dècada. En un informe polític entregat el primer dia per Hu Jintao, el president i líder del Partit sortint, va dir que la Xina havia de fer-se càrrec dels problemes mediambientals empitjorats pel ràpid desenvolupament del país.

Porta oberta a reformes

La inclusió de seccions en l'informe sobre la necessitat d'un "procés ecològic" podria ser la porta d'entrada a més diàleg en aquests temes sota la supervisió de Xi Jinping, el nou líder del Partit, i els seus col·legues del politburó.

Fins i tot abans del 18è congrés del Partit, els mitjans oficials tenien una mica de marge per publicar crítiques de la política mediambiental i per investigar la degradació del clima, una permissivitat que contrasta amb els límits estrictes en el que poden dir sobre assumptes com el Tibet o Taiwan. De totes maneres, la cobertura que ara viu el país representa un nou nivell de profunditat a l'hora d'ocupar-se de la pol·lució ambiental.

stats