TRANSICIÓ OBERTA
Internacional 12/12/2012

Pols als carrers d'Egipte abans del referèndum constitucional

Les forces islamistes i les laiques van mesurar forces ahir als carrers del Caire a quatre dies del referèndum constitucional. L'oposició encara es debat entre fer campanya pel no o boicotejar la consulta.

Ricard G. Samaranch
3 min

EL CAIREEls carrers del Caire van oferir una nova mostra ahir de la profunda polarització que viu Egipte. Tant els partidaris com els detractors del president Mohammed Mursi van mobilitzar desenes de milers de persones en manifestacions multitudinàries. Les concentracions no es van celebrar al mateix espai, cosa que va estalviar enfrontaments violents com els de dimecres passat. Justament ahir va morir la novena víctima d'aquella batalla campal.

Per evitar qualsevol risc de confrontació civil i posar fi a la crisi, el ministre de Defensa, Abdel Fattah al-Sisi, ha convocat avui "tots els components del poble a un diàleg nacional". Segons els mitjans oficials egipcis, Al-Sisi va instar tots els dirigents a participar en una reunió a la Vila Olímpica del Caire. La petició arriba després que el diàleg nacional que va patrocinar Mursi dissabte fos boicotejat pels principals membres de l'oposició.

Els detractors del rais islamista van tornar a manifestar-se ahir davant del palau presidencial, al barri d'Heliopolis. Després que dissabte l'oposició aconseguís que s'anul·lessin alguns dels articles més controvertits del decret que atorgava a Mursi uns poders quasi absoluts, els laics continuen reclamant la cancel·lació del referèndum per ratificar la Constitució apadrinat pels islamistes, previst per dissabte que ve. Però, de moment, per més que cridin, Mursi no sembla disposat a fer-los cas.

"Aquest referèndum no és vàlid perquè l'esborrany de la Constitució no va ser fruit del consens dins la societat egípcia, sinó que el van aprovar només els corrents islamistes", explica a l'ARA l'Abdal·lah, un jove de 18 anys que fa prop de tres setmanes que dorm en una tenda de campanya, primer a Tahrir, i ara davant del palau presidencial.

Tot i que el líder del seu partit, Mohamed elBaradei, es conforma amb una Constitució inclusiva, Abdal·lah té uns objectius més ambiciosos: "Volem que caigui el rais Mursi. No és un president legítim". El Front de Salvació Nacional, la principal coalició opositora, ha de decidir avui si farà campanya pel no o optarà per l'abstenció. Segons una font del front, l'assumpte genera una gran divisió interna.

A uns dos quilòmetres del palau hi ha la mesquita de Rabà al-Auadiia, l'escenari escollit per les forces islamistes per concentrar-se i donar el seu suport al president Mursi i a l'esborrany constitucional aprovat per l'Assemblea Constituent. La manifestació va ser convocada per una coalició que reuneix els diversos corrents islamistes, però hi predominen sobretot militants dels Germans Musulmans.

"Aquesta és una bona Constitució. Dóna més drets que l'anterior. Els que la rebutgen ho fan només por motius partidistes, perquè volen fer caure el president", opina l'Ahmed, un mestre de matemàtiques i membre de la confraria. Els manifestants portaven cartells de "Sí a la Constitució", mentre d'altres feien onejar banderes egípcies i inscripcions de l'Alcorà.

L'argument de l'estabilitat

"La Constitució per l'estabilitat", proclamava una pancarta que sostenen tres homes. Un d'ells, l'Ahmed Hussein, es defineix com a simpatitzant de la ideologia islamista, i defensa que la Constitució sigui aprovada: "El país necessita estabilitat i tenir institucions. Si l'oposició està en desacord amb alguns punts, doncs parlem-ne. El pròxim Parlament pot reformar la carta magna, però no té sentit tornar a començar el procés de zero". Aquest és un dels grans arguments dels islamistes per convèncer els sectors despolititzats.

La trava més gran que pot trobar-se Mursi per dur a terme el referèndum és la falta de jutges disposats a supervisar-lo. D'acord amb la llei, els magistrats són els encarregats de vetllar per la integritat de les votacions. Però Ahmed el-Zend, president del Club de Jutges, va anunciar ahir que una gran majoria dels magistrats boicotejaran la consulta. Fonts del govern han apuntat que poden reemplaçar-los per professors d'universitat o fiscals.

stats