JUDICI A LA SANTA SEU
Internacional 30/09/2012

Procés exprés al 'corb' vaticà

Serà un judici ràpid. En una setmana, el tribunal vaticà decidirà si el majordom del Papa ha filtrat cartes del pontífex. Entre els testimonis del judici que va començar ahir, hi ha el secretari de Benet XVI.

Sandra Buxaderas
3 min
DISCRET I SOL·LÍCIT
 L'exmajordom del papa Benet XVI, Paolo Gabriele, (a la dreta) acusat de robar i filtrar cartes personals del pontífex, seu a l'inici del judici. El corb hauria fet arribar els documents al periodista Gianluigi Nuzzi, que després les va publicar en un llibre. La correspondència deixa entreveure les lluites de poder a la cúria vaticana i italiana.

ROMAVestit de manera discreta i impecable, amb l'aire sol·lícit i la cara de no haver trencat mai cap plat que l'han distingit durant els sis anys que ha conviscut amb el Papa. Així es va presentar ahir el majordom del papa Benet XVI, Paolo Gabriele, a la primera audiència del judici en què se l'acusa d'haver estat "el corb" que va robar cartes al pontífex. És el cas conegut com a Vatileaks , que ha creat una gran expectació.

El segon imputat, l'informàtic de la Santa Seu Claudio Scarpelletti, no va presentar-se davant el tribunal perquè estava massa nerviós, segons fonts vaticanes, i va preferir acollir-se a la facultat d'enviar-hi només l'advocada de la defensa.

Els dos homes s'enfronten, amb tot, a penes molt diferents, i per això una de les primeres decisions del tribunal va ser separar els dos judicis. El del majordom anirà per la via ràpida. El tribunal ha programat la següent cita per a aquest dimarts i considera que d'aquí una setmana podria retirar-se ja a redactar la sentència, després d'haver celebrat dues audiències més.

L'advocada defensora de Gabriele ha demanat que acudeixi a declarar un dels seus testimonis, el secretari personal del papa Joseph Ratzinger, l'alemany Georg Gänswein, així com Cristina Cernetti, una de les quatre laiques amb vots de castedat i pobresa de la comunitat Memores Domini -vinculada al moviment Comunió i Alliberament- que ajuden en la cuina i neteja de l'apartament papal. Ahir tots dos estaven absents del judici, a diferència de sis testimonis més de la defensa, perquè eren fora de Roma, a Castel Gandolfo, el palau sobre un llac on el papa passa l'estiu i que no abandonarà fins dilluns.

L'advocada, però, no va aconseguir que s'incorporin a les actes les investigacions de la comissió de cardenals que ha seguit el cas paral·lelament a la justícia vaticana i que només informa davant del Papa.

"Se me'n va anar la mà"

Gabriele, que s'ha declarat culpable durant els interrogatoris, està acusat d'haver robat una gran quantitat de correspondència del Papa, aprofitant, sobretot, el passeig diari que Ratzinger, de 85 anys, fa cada dia de bracet de Gänswein. Més que robar-les, les hauria fotocopiat de manera compulsiva. El mateix imputat ha reconegut que "se li'n va anar la mà" i ahir el cap de la Gendarmeria Vaticana que li va escorcollar l'apartament al Vaticà, Domenico Giani, va xifrar en 82 les caixes plenes de documentació que li va trobar. Gabriele diu que va actuar perquè creia que a l'Església li aniria bé ventilar certes pràctiques vaticanes.

Una victòria ahir de l'advocada defensora, Cristiana Arru, va ser eliminar de les actes del procés els primers interrogatoris amb què Giani va sotmetre Gabriele sense la presència de cap advocat. Gabriele va estar tancat en una de les tres cel·les del minúscul estat vaticà durant 53 dies, i després va quedar en arrest domiciliari, a l'apartament proper al del Papa on viu amb la dona i tres fills. El majordom encara rep el sou de la Santa Seu.

El segon imputat, Scarpelletti, està acusat només d'haver fet d'intermediari entre Gabriele i dos membres més de la cúria vaticana els noms dels quals no s'han fet públics. Segons la instrucció, semblaria més aviat que Scarpelletti només és culpable d'haver oblidat una carta de Gabriele al calaix de l'oficina, i el seu principal "pecat" hauria estat haver intentat amagar davant la Gendarmeria Vaticana que era amic del majordom.

La posició del majordom és molt més seriosa perquè no només hauria robat cartes, sinó que les hauria filtrat al periodista Gianluigi Nuzzi, que les va publicar després en un llibre. La correspondència deixa entreveure les lluites de poder a la cúria vaticana i italiana, i s'hi vessen acusacions de corrupció a la Santa Seu i de difamacions. Fins i tot s'hi recull el rumor d'un suposat complot contra el pontífex.

El tribunal que jutja Gabriele és el civil del Vaticà, que normalment s'ocupa de robatoris de bosses a la plaça de Sant Pere i que està format per tres jutges italians. Per ara no han entrat en joc els tribunals canònics. A Gabriele se'l jutja només per robatori de documents confidencials, per la qual cosa li podrien caure entre 4 i 6 anys de presó, a menys que el Papa li concedeixi la gràcia. Però podria ser jutjat més endavant per altres delictes, juntament amb altres còmplices. El que és clar és que el majordom no va actuar sol, perquè quan estava detingut va haver-hi més fugues de documents.

stats