L'ERA POST-MUBÀRAK
Internacional 23/06/2012

Prova de força dels islamistes egipcis contra els militars

David D. Kirkpatrick
2 min
Prova de força dels islamistes egipcis contra els militars

THE NEW YORK TIMES / EL CAIRE.La junta militar egípcia va alertar ahir que utilitzarà la "màxima fermesa" contra qualsevol que amenaci "els interessos més alts del país", alhora que milers de manifestants convocats pels Germans Musulmans omplien la plaça Tahrir en el quart dia consecutiu contra la dissolució del Parlament i el retorn del poder militar.

"Les forces armades han fet èmfasi a demanar autocontrol entre els revolucionaris per evitar morts o ferits mentre la gent fa ús del seu dret d'expressar-se", va dir un portaveu de la Junta, que, suggerint que la paciència dels militars s'està esgotant, va afegir: "Tothom hauria de respectar els principis de legitimitat per por als perills que comporta abandonar-los".

Fent referència a una decisió del Tribunal Constitucional egipci que la junta va utilitzar per justificar la dissolució del Parlament, el portaveu dels militars va dir: "Els veredictes del poder judicial s'apliquen en el nom del poble, i abstenir-se de complir-los o dificultar-ne el compliment és un crim punible per llei". El comunicat va ser emès a la televisió just després de la pregària de divendres mentre multituds de persones sortien de les mesquites per manifestar-se a la plaça Tahrir.

Aparentment, el missatge anava dirigit als Germans Musulmans, el grup islamista que era la principal oposició a l'autocràcia amb suport militar de l'expresident Hosni Mubàrak. El moviment va encendre el conflicte entre la confraria i els militars arran dels intents de la junta d'aferrar-se al poder justament quan havien promès deixar-lo anar.

Molts analistes egipcis i occidentals han descrit l'estratègia dels militars com un cop d'estat o més aviat una contrarevolució. I ha provocat la crisi política més seriosa en els setze tumultuosos mesos d'ençà que Mubàrak va ser derrocat.

La setmana passada, en la vigília de les eleccions presidencials -que, segons van prometre els generals, han d'acabar amb el poder militar-, la Junta va dissoldre el Parlament. I mentre els col·legis tancaven diumenge, els militars van decretar una nova Constitució interina que els donava més poders legislatius mentre treien part de l'autoritat del futur president.

Mantenint-se en silenci fins que els vots es van comptar, els Germans Musulmans van reivindicar la victòria en la cursa presidencial i van citar un recompte públic que va ser confirmat pels mitjans estatals i observadors internacionals. Els líders de la confraria han promès respondre amb més protestes al carrer i amb desafiaments legals si els militars no entreguen el poder, restauren el Parlament fins ara liderat pels Germans Musulmans i reconeixen la victòria del seu candidat, Mohamed Mursi.

Xafiq guanya, segons un rumor

Però la comissió electoral presidencial, un grup de jutges escollit per Mubàrak, va posposar la confirmació dels resultats oficials, al·legant que necessita més temps per considerar acusacions de frau o manipulació. Ahir a la tarda, fonts governamentals van dir al diari Al-Ahram que el rival de Mursi, Ahmed Xafiq, l'últim primer ministre de Mubàrak, seria investit president diumenge. Els analistes apuntaven ahir que podria ser un altre intent d'encendre els ànims.

stats