RELACIONS ENTRE POTÈNCIES
Internacional 29/12/2012

Putin utilitza les adopcions de nens russos com a arma contra els EUA

Els nord-americans no podran adoptar més nens russos. El president Vladímir Putin va firmar ahir la llei que ho prohibeix i que deixa una cinquantena de nens a les portes d'anar amb els seus pares

Carme Riera Sanfeliu
2 min

BARCELONA"M'és impossible entendre el que està passant, però veig que és tan polític que no té res a veure amb els nens", així reaccionava ahir Kim Summers, una de les nord-americanes que van veure com el Kremlin els arrencava el fill dels braços.

El president Vladímir Putin va firmar ahir la llei que prohibeix l'adopció de nens russos a famílies nord-americanes, aprovada unànimement aquest mes per la Duma i el Consell de la Federació, les dues cambres del Parlament rus. Moscou deixa així sense família 46 nens que estaven a punt de marxar als EUA i afecta també entre 200 i 250 pares que ja havien iniciat els procediments d'adopció, segons xifres del Departament d'Estat dels EUA.

Summers, que descrivia al New York Times com tenia previst anar a buscar el seu fill el 14 de gener a Rússia, no anava desencaminada en la seva interpretació de la situació. La prohibició és la resposta de Moscou a la Llei Magnitski, firmada aquest mes pel president Obama i que nega el visat i congela els actius als Estats Units dels funcionaris russos vinculats amb violacions dels drets humans. La norma va ser batejada en honor a l'advocat rus Sergei Magnitski, mort fa tres anys a la presó, on esperava que el jutgessin per un crim que no va cometre després d'haver destapat una gran trama de corrupció a les altes esferes del poder rus.

Putin va anunciar ahir millores en el sistema de benestar infantil rus. "Canviarem el procediment respecte als nens orfes, els que queden sense protecció parental i especialment els que estan en una situació complicada per problemes de salut", va dir l'exagent del KGB que presideix el país.

Putin va escombrar les crítiques que l'acusen de negar a alguns orfes russos viure una vida millor als Estats Units. El 2011 tres milers i mig de russos van ser adoptats per famílies estrangeres, dels quals un miler van ser assignats a famílies dels EUA, la xifra més alta entre tots els països. "Probablement hi ha molts llocs amb millor nivell de vida que el nostre, però què hem de fer? Enviar-hi tots els nens?", es preguntava el president.

La llei ha encès un debat ideològic a Rússia i ha provocat un trencament poc comú als més alts nivells del govern, on autoritats de renom com el ministre d'Exteriors, Sergei Lavrov, s'hi han oposat.

Els crítics diuen que la prohibició ataca sense necessitat els orfes russos que pateixen les mancances del sistema social del seu país, mentre que els partidaris de la llei defensen que només Rússia hauria d'ocupar-se dels seus nens. Als Estats Units també hi ha qui dóna suport a la prohibició, al·legant que hi ha molts nord-americans que necessiten ser adoptats.

Trauma per a les dues parts

Les famílies afectades per la nova llei descriuen el trauma que suposa la notícia després d'haver viscut un procés d'adopció que pot costar més de 40.000 euros i que enfronta els pares amb una burocràcia lenta i embogidora.

"La relació entre pares i fills comença molt abans que els nens abandonin l'orfenat", explicava Maria Drewinski, a qui faltaven pocs mesos per portar l'Aliosha, de 5 anys, a casa. "Molts pares deixen àlbums amb fotografies seves i de la seva nova casa als nens perquè s'hi familiaritzin i no puc deixar de pensar en el meu fill preguntant-se per què les persones que li van prometre que tornarien al cap de poques setmanes l'han abandonat".

stats