ARA EUROPA
Internacional 30/12/2012

El Regne Unit enfila el camí de sortida de la UE

Dimarts farà 40 anys que el Regne Unit va entrar a la Comunitat Econòmica Europa, l'embrió de la UE. La commemoració es fa en ple debat dels britànics entre continuar sent o no un més dels Vint-i-set.

Marc Vidal
2 min
El premier britànic, David Cameron, amb la reina Elisabet II a 10 Downing Street.

BarcelonaEls britànics commemoren aquest 1 de gener el quarantè aniversari de la seva entrada a la Comunitat Econòmica Europea que amb el temps va donar pas a la UE. Ho fan en ple debat sobre el seu futur dins d'aquesta unió en què mai no s'han sentit còmodes del tot. L'efemèride ha servit per debatre públicament quin sentit té ser dins de la UE i, si no, seria millor sortir-ne. I el primer ministre britànic, David Cameron, ha començat a reconèixer que un eventual adéu a Europa no seria un desastre.

"Podem sobreviure fora", va admetre ahir en unes declaracions al diari The Guardian David Lidington, el ministre per Europa del Regne Unit, "però no seria la millor opció per als interessos polítics i econòmics britànics", va concloure.

Aquest doble missatge -fora sí però dins també- porta de cap el primer ministre britànic, David Cameron, que camina com un funambulista sobre la corda fluixa de les sempre difícils relacions del matrimoni Londres-Brussel·les. L'excepció britànica fa temps que ha deixat de ser això, una excepció, per passar a ser gairebé una norma. Ara es negocia el pas enrere fet en la cooperació judicial i policial europea, però sobre la taula hi ha també el no a l'acord de lliure circulació de Schengen, el no a l'euro o la unió bancària o el rebuig de Cameron al compromís de la UE amb l'austeritat com a recepta contra la crisi.

L'esperat discurs de Cameron

Arribats a aquest punt, pressionat pel seu partit i les bones perspectives electorals de diferents moviments euroescèptics, Cameron vol renegociar la relació del Regne Unit amb la UE i focalitzar-la en el mercat únic, en l'economia -que és el que més interessa a la City de Londres-, per celebrar després un referèndum sobre el que en quedi. Aquest vol que sigui l'eix de la campanya per a la seva reelecció la primavera del 2015 que desgranarà en un esperat discurs -endarrerit una vegada i una altra- programat ara per al mes que ve.

Però obrir la caixa de Pandora de la pertinença a la UE en plena batalla contra la crisi de l'euro pot acabar desencadenant una tempesta perfecta de conseqüències imprevisibles. Aquest és l'advertiment del president del Consell de la UE, Herman van Rompuy. "Si cada estat es compromet només amb les polítiques que l'interessen i deixa de banda les que no, la unió en general, i el mercat únic, en particular, perden tot el sentit", va dir Van Rompuy en una entrevista al The Guardian .

Mentrestant les enquestes mostren que els britànics són cada cop més euroescèptics. Si ara se'ls preguntés sobre quedar-se o marxar de la UE, l'opció d'un 51% seria sortir -tres punts més que fa un any-, mentre que a un 40% -un percentatge estable- volen continuar formant part dels 27.

stats