CURSA ELECTORAL ALS EUA
Internacional 31/08/2012

Romney i Ryan prometen capgirar l'economia

Ha estat la nit del candidat Mitt Romney. El tàndem republicà que aspira a la Casa Blanca promet un gir econòmic del país amb una reducció del govern i la creació de 12 milions de llocs de treball.

Núria Ferragutcasas
3 min
XOU PATRIÒTIC
 La convenció republicana de Tampa s'ha convertit en un xou patriòtic en què tot té cabuda. De xiclets amb missatges de suport a Mitt Romney fins a botes de cowboy com aquestes. El partit ha volgut enaltir aquest sentiment en els discursos.

TAMPA (FLORIDA)Mitt Romney tenia aquesta matinada una oportunitat d'or per explicar als americans qui és i què vol fer, i demostrar que està preparat per ser el futur líder dels Estats Units. La clau de l'èxit del candidat republicà residia en el seu grau de capacitat d'inspirar i connectar amb els votants. Els analistes havien predit un discurs personal sobre la seva vida com a home de negocis, pastor laic de l'Església mormona, polític governant i pare de família per millorar el seu atractiu entre els votants, però també amb un contingut profund sobre les polítiques econòmiques que portarà a terme si és elegit president aquest novembre.

El seu company de llista electoral, Paul Ryan, va fer la nit abans un avanç de la visió republicana de l'economia. El candidat conservador a la vicepresidència va prometre que tant ell com Romney estan preparats per governar i que resoldran "els problemes econòmics" del país. En un discurs carregat de crítiques contra el govern de Barack Obama, Ryan va defensar una reducció de la grandària del govern i la seva despesa en vista d'un deute de 16 bilions de dòlars. "Hem de deixar de gastar el que no tenim", va exclamar, i va dir que un govern de Mitt Romney limitarà el dèficit al 20% del PIB del país.

D'altra banda, el congressista de Wisconsin va proclamar una promesa agosarada quan va dir que en quatre anys crearien 12 milions de llocs de treball. Per Ryan, Romney és l'home indicat perquè té experiència tant en el món privat com en el públic. "Va ajudar a crear empreses i va capgirar projectes fracassats. I, per cert, tenir èxit en els negocis és una bona cosa", va dir, i va provocar una gran ovació.

"Un bon combinat"

Emily Walker, una delegada republicana de Florida que viu a Kuwait, és del mateix parer. "Romney és un home llest i amb molta experiència. Ha treballat en diversos sectors, va ser governador i va fer una gestió brillant dels Jocs Olímpics d'hivern d'Utah", afirmava de camí cap al Tampa Bay Times Forum, la seu de la convenció. Walker va censurar que el president no hagi tingut mai una feina en el sector privat. "La nostra llista electoral és un bon combinat, ja que té un empresari [Romney] i un polític [Ryan]", va dir convençuda que aquesta tardor guanyaran les eleccions.

Walker és una consultora financera de Florida que ha treballat en diversos països del Pròxim Orient. "Aquests dies aprofito per posar-me tots els meus vestits perquè a Kuwait no puc ensenyar les cames", deia mig rient. Per ella, l'economia està en una situació "molt dolenta". "Cap president ha estat escollit amb un creixement, un índex de producció empresarial i un nivell d'atur com el que tenim avui", va assenyalar. Tothom coincideix, l'economia serà el tema estel·lar dels pròxims comicis.

Tot i així, alguns adverteixen que hi ha altres factors a tenir en compte. "Els politòlegs en general tenim la tendència a creure que l'economia determina qui guanya o qui perd. Però potser aquest cop no serà el cas, perquè hi ha altres problemes que decidiran el resultat final", va explicar en una conferència Kyle Kondike, professora de la Universitat de Virginia. Els drets de les dones, els programes públics de salut, la immigració, l'energia i l'educació també tindran un paper important.

Atacs polèmics contra Obama

Així, la gran batalla entre els dos candidats és dominar el relat sobre com els Estats Units han arribat a la situació actual. Romney dirà que les polítiques de més despesa de govern per potenciar l'economia han fracassat i, per contra, Obama dirà que un capitalisme desbocat i la falta de regulació van provocar la crisi més profunda des de la depressió dels anys 30.

En el seu discurs, Paul Ryan va acceptar "la crida de la seva generació" per preservar el Somni Americà. El número dos republicà va fer una crítica molt dura a les polítiques d'Obama. Va assegurar que "les regulacions, taxes i obligacions" de la reforma sanitària "no tenen cabuda en un país lliure" i per això va prometre que amb Romney derogaran aquesta llei. El candidat vicepresident no va electritzar les bases de la mateixa manera que ho va fer Sarah Palin quatre anys abans, però sí que va rebre grans aplaudiments i va aconseguir el seu principal objectiu, que era fer la feina bruta de Mitt Romney, ja que s'esperava que el seu discurs no fos tan negatiu.

Les paraules de Ryan van passar ahir per un escrutini de diversos mitjans de comunicació i de l'organització Fact Check. Els seus atacs contra Obama, que van entusiasmar els republicans, han rebut moltes crítiques pel fet de ser incorrectes, incompletes o hipòcrites si es té en compte el seu bagatge polític al Congrés. Per exemple, va acusar el president d'ignorar les recomanacions d'una comissió d'experts per reduir el dèficit quan ell hi va votar en contra. També va criticar que Obama no fer res per salvar la planta de General Motors del seu poble, Janesville, que va tancar el febrer del 2008, quan encara no s'havia iniciat el mandat del president.

stats