CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Internacional 08/10/2012

Romney carrega els seus mítings d'històries emotives

Ashley Parker
3 min
Mitt Romney i la seva dona, Ann, es van aturar dissabte de manera improvisada al restaurant cubà La Teresita, de Tampa, per saludar els comensals.

THE NEW YORK TIMES / SAINT PETERSBURG (FLORIDA)Quan Mitt Romney va baixar de l'escenari del debat de dijous es va trobar el seu equip en filera rebent-lo amb aplaudiments. L'home que havien vist en el cara a cara contra el president Obama a Denver era el candidat que havien estat esperant tot l'any: divertit, amb capacitat de lideratge i fins i tot afectuós. En un míting a Florida, divendres a la nit, la seva campanya semblava decidida a no deixar escapar el Romney més emotiu, el de tres dimensions. Davant d'una audiència de milers de persones, l'aspirant republicà va compartir històries de dos amics que han mort.

Però potser la més colpidora és la de David Oparowsky, un nen de 14 anys amb leucèmia de la parròquia de Romney a Belmont. Tot i que els pares del jove ja havien intervingut a la convenció de Tampa, explicant com Romney s'havia preocupat pel seu fill, el republicà mai n'havia parlat en primera persona.

A Florida va relatar com el David li va preguntar "Què hi ha després?" "Li vaig explicar el que crec que hi ha després", va dir. També va explicar com uns dies més tard el noi li va demanar ajuda per redactar el seu testament. "Em vaig asseure al llit del David amb un full legal per fer-ho semblar molt oficial, i el David em va dir el que volia deixar a cadascun dels seus amics: la canya de pescar, el seu skate i el rifle, que seria per al seu germà". I va concloure: "Jo m'estimava aquest petit home".

També va parlar d'un company d'escola que s'ha quedat tetraplègic i d'un tirador d'elit mort a l'Afganistan. Dues d'aquestes històries les va repetir dissabte a la nit a Apopka, Florida, cosa que suggereix que a partir d'ara intentarà connectar emocionalment amb els votants.

Un assessor va explicar que Romney va decidir pel seu compte introduir aquests relats en els seus mítings. Però el canvi també encaixa en una estratègia de campanya més àmplia per mostrar una imatge més solidària, més personal, que contraresti la seva reputació de tecnòcrata que només pensa en xifres.

En la mateixa línia, Romney es va disculpar divendres a la cadena Fox pels seus comentaris, que van ser gravats en secret, sobre "el 47%" d'americans. En el vídeo assegurava que aquest percentatge de nord-americans es consideren "víctimes" de la crisi i són "dependents" de les ajudes del govern. "La meva vida demostra que m'importen el 100%", va justificar Romney.

Més relaxat i desimbolt

Impulsat per la seva actuació al debat, el Romney que s'ha exhibit aquesta setmana semblava més desimbolt i més relaxat. L'endemà se'l va veure fent broma amb els ajudants al seu avió, i més tard va fer dues visites no programades: a la Conferència d'Acció Política Conservadora de Denver, i al restaurant cubà La Teresita, de Tampa, acompanyat per la seva dona.

La dona de Romney, Ann, feia setmanes que deia en privat que la campanya havia de mostrar l'home atent i comprensiu que ella s'estima. Després del debat, s'ha convertit en la primera defensora de "l'extraordinària compassió pels altres" del seu marit.

L'amic tetraplègic

A Florida, el republicà va apostar per la història del Billy, un amic seu tetraplègic que havia pogut obrir-se pas entre la multitud amb l'ajuda de la seva dona per assistir a un míting del candidat republicà fa unes setmanes. "Em vaig ajupir, li vaig posar la mà sobre l'espatlla i li vaig dir a cau d'orella: «Billy, que Déu et beneeixi. T'estimo»", va explicar Romney. "Ell em va xiuxiuejar una resposta, però no vaig poder entendre què em volia dir", va afegir. El Billy "va morir l'endemà", explicà Romney a una audiència commoguda. La multitud es va quedar en silenci.

stats