POLÍTICA NORD-AMERICANA
Internacional 04/10/2012

Romney: convèncer o res

A Mitt Romney, que aspira a desbancar Barack Obama a la Casa Blanca, se li acaba el temps per convèncer els votants. Sortir victoriós d'un cara a cara amb Obama li donaria l'impuls necessari.

Núria Ferragutcasas
3 min
PREPARANT EL RING Un treballador de la Universitat de Denver prepara el terreny per a la primera batalla dialèctica entre Romney i Obama.

WASHINGTONUn gest desafortunat, un to arrogant, una resposta incongruent o una frase brillant poden quedar per a la posteritat com a resum d'un debat presidencial, però el primer objectiu dels candidats és convèncer l'audiència amb raons. Això és el que es preparaven per fer ahir a la nit l'aspirant a la reelecció a la presidència dels EUA, Barack Obama, i el seu rival, el republicà Mitt Romney, abans del primer cara a cara televisiu d'aquesta campanya, que s'havia de fer hores després, ja de matinada a Catalunya.

Els debats electorals no decideixen eleccions, però sí que influeixen en els votants, sobretot en els indecisos. "Els debats són l'únic moment en què els votants poden comparar les posicions i els estils personals dels candidats", explica Alan Schroeder, professor de la Universitat de Northeastern, que ha publicat diversos llibres sobre la qüestió.

És per això que a poques setmanes per a les eleccions, en un moment en què Obama lidera les enquestes, la gran incògnita que s'havia de resoldre ahir era si Romney sabria aprofitar el diàleg de tu a tu amb el president per capgirar un mala situació per a ell. Sobretot ara que els arguments principals de la campanya estan plenament definits.

El gran tema, l'economiaL'atur continua disparat i el deute públic és insostenible

La recuperació econòmica dels Estats Units és dèbil i lenta. L'atur segueix per sobre del 8% -amb 11,7 milions de persones sense feina-, el deute públic està en en la xifra rècord de 16 bilions de dòlars i la pobresa ha crescut fins a 40 milions de persones, el nivell més alt des del 1965. Tot i aquest panorama, Obama continua al capdavant dels sondejos d'intenció de vot.

L'argument d'Obama en la campanya és que el país ha progressat i que no es pot permetre tornar a les polítiques que van provocar la crisi. A favor seu juguen les enquestes, que mostren com una majoria de votants encara culpen el president Bush i els republicans de l'actual debilitat de l'economia. Per contra, Mitt Romney no es cansa de repetir que la situació no ha millorat en els últims quatre anys i que té l'experiència professional per crear més llocs de treball i impulsar l'economia.

La reforma sanitàriaLa sanitat, tema espinós tant per a Obama com per al seu rival

La reforma sanitària ha estat polèmica, tot i que, en principi, busca la cobertura universal en un país on gairebé 50 milions de persones no tenen assegurança mèdica i que prohibeix la discriminació de pacients amb malalties preexistents. Els republicans volen revocar la llei que Obama va aprovar el 2010 -i que la justícia va donar per bona- perquè consideren que limita les llibertats dels americans.

El president, que va impulsar aquesta iniciativa, utilitza històries personals per defensar la política més important del seu mandat però no en fa bandera, conscient de la seva impopularitat entre una gran part de l'electorat. El punt en contra de Mitt Romney per criticar la reforma és que ell en va fer una de semblant quan era governador de Massachusetts.

El vot llatí i la immigracióRomney no retalla l'avantatge d'Obama entre els llatins

Més d'un 60% de l'electorat hispà assegura que votarà Obama. En els debats, segons el professor Alan Schroeder, Mitt Romney necessita definir bé la seva posició sobre la reforma migratòria i la llei d'Arizona, que permet a la policia demanar els papers a una persona si sospita que és il·legal. "No ha tractat de persuadir aquests votants claus i no crec que aprofiti els debats per fer-ho", diu. Obama, en canvi, gràcies a la seva amnistia als joves immigrants sense papers que estudiïn o s'allistin a l'exèrcit ha millorat la seva valoració entre la comunitat llatina.

La política exteriorLa mort de Bin Laden, l'Iran i els atacs contra les ambaixades

El primer debat està dedicat a la política interior, però la política exterior té un paper important sobre les capacitats de lideratge dels candidats. Mitt Romney aprofita cada oportunitat que pot per criticar les decisions d'Obama en l'àmbit de les relacions internacionals. El republicà intenta retratar el president com un líder dèbil incapaç d'aturar l'Iran i amb polítiques contradictòries en temes com les revolucions de la Primavera Àrab. Per contra, Obama treu pit de l'assassinat d'Ossama bin Laden i del final de la guerra de l'Iraq.

stats