CAS BETTENCOURT
Internacional 04/07/2012

Sarkozy, inspeccionat per la policia per presumpte finançament il·legal

Acabada la immunitat presidencial, Nicolas Sarkozy s'enfronta als casos pendents amb la justícia. La policia va irrompre ahir a casa seva buscant proves que demostrin il·legalitats en la campanya del 2007.

àlex Vicente
2 min
L'expresident va perdre la immunitat el 16 de juny i ara s'enfronta a tres casos per finançament irregular de campanyes.

PARÍSLa brigada financera de la policia francesa va escorcollar ahir el domicili de l'expresident Nicolas Sarkozy a la recerca de proves que demostrin la seva vinculació amb l'anomenat cas Bettencourt. Sarkozy és sospitós d'haver finançat de manera irregular la campanya presidencial del 2007, que el va conduir a l'Elisi, a través de donacions il·legals en efectiu, atorgades en mà per la multimilionària Liliane Bettencourt, propietària de l'imperi de la cosmètica L'Oréal.

El domicili de Sarkozy al nord-oest de París, propietat de la seva esposa, Carla Bruni, va rebre ahir la visita del jutge Jean-Michel Gentil i d'una desena de policies, així com el bufet d'advocats Arnaud, Claude i Associats, en què l'expresident segueix tenint participació, i els nous despatxos que l'estat francès ha posat a disposició del fins ara cap d'estat. Segons l'emissora Europe 1, la brigada s'hauria emportat diversos documents, com ara l'agenda del president corresponent a l'any 2007, per verificar si va realitzar visites a casa dels Bettencourt.

Els jutges a càrrec del sumari sospiten des de fa dos anys que Sarkozy va visitar el domicili perquè li entreguessin sumes en efectiu, com han apuntat diversos testimonis. Claire Thibout, excomptable dels Bettencourt, va afirmar que el secretari de l'hereva de L'Oréal va entregar 150.000 euros en efectiu a l'exministre Éric Woerth, que aleshores actuava com a tresorer de la campanya de Sarkozy.

L'expresident francès no era ahir a París durant l'escorcoll, ja que dilluns va marxar de vacances al Canadà acompanyat de la seva família. Amb tot, Sarkozy podria ser cridat a declarar en les pròximes setmanes per la justícia francesa per aclarir el finançament de la seva campanya. Segons el seu advocat, Thierry Herzog, l'escorcoll no servirà de res, perquè Sarkozy ja ha entregat a la justícia tots els documents requerits i ha facilitat el nom dels funcionaris de policia que s'encarregaven de la seva protecció perquè col·laborin amb el jutge en la verificació de la seva agenda del 2007.

L'excap d'estat va perdre la immunitat judicial que el protegia ara fa dues setmanes, just un mes després de perdre les passades presidencials contra l'actual president, François Hollande.

Dos casos pendents més

El cas Bettencourt no és l'únic que posa Sarkozy contra les cordes. Dos afers més, també relacionats amb el finançament irregular de campanyes, esquitxen el polític. D'entrada, la presumpta col·laboració del líder libi Muammar al-Gaddafi en el finançament de la campanya del 2007. I també hi ha la seva implicació en un afer de comissions il·legals arribades del Pakistan el 1995, quan era ministre de Pressupost.

stats