PROCÉS DELS ABRUÇOS
Internacional 23/10/2012

Set científics condemnats pel sisme de L'Aquila

Un desastre natural pot tenir responsables. És el que va decidir ahir un tribunal italià, que va condemnar a sis anys de presó la comissió d'experts que va subestimar el risc de terratrèmol a L'Aquila el 2009.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El terratrèmol que va sacsejar L'Aquila l'abril del 2009 va provocar més de 300 morts.

BARCELONA.La regió dels Abruços va tremolar de manera descontrolada el 6 d'abril del 2009, en un sisme que va deixar un rastre de 309 morts i 1.600 ferits i que va forçar el desnonament de més de 35.000 persones. Tres anys i mig més tard, un tribunal italià ha conclòs que bona part d'aquestes morts s'haurien pogut evitar si un equip d'experts escollits pel govern hagués fet bé la seva feina.

En una sentència inèdita al país, el tribunal de L'Aquila -la ciutat que es va veure més afectada pel sisme- va condemnar ahir a sis anys de presó els set membres de la Comissió de Grans Riscos, acusats d'infravalorar els perills d'un possible sisme i no adoptar mesures preventives després de reunir-se només una setmana abans del terratrèmol i d'haver rebut les alertes de desenes de veïns per petits moviments sísmics. El jutge els considera culpables d'homicidi i lesions per negligència i ha elevat dos anys la pena demanada per la fiscalia.

A la pràctica, però, es preveu que els set científics no arribaran a trepitjar la presó. Les condemnes a Itàlia no són definitives fins que es recorren almenys una vegada, i els advocats de la defensa ja van anunciar ahir que la sentència és injusta i que treballaran per defensar que cap terratrèmol és predictible. De moment el jutge ha demanat una fiança de 7,8 milions d'euros, més els costos legals de les parts civils, que ascendeixen a 100.000 euros.

Queixes dels científics

L'anunci va ser rebut amb gran indignació per la comunitat científica del país. L'actual president de la comissió, Luciano Maiani, va qualificar la sentència de "profund error". "Això no passa en cap altre país del món [...]. Els professionals van intervenir de bona fe i no es regien per interessos personals", va assegurar.

El partit de Silvio Berlusconi també va carregar contra el veredicte. L'exministre de Treball Maurizio Sacconi va titllar la decisió del tribunal d'"alarmista".

Les víctimes, al seu torn, van celebrar la decisió, després que el judici comencés ja fa més d'un any arran de la decisió de 30 ciutadans de denunciar la comissió per haver fet "una avaluació del risc sísmic aproximada, genèrica i ineficaç", generant així "informacions imprecises, incompletes i contradictòries sobre la perillositat de l'activitat sísmica".

"El meu pare va morir perquè creia en l'estat", explicava ahir a La Repubblica Guio Fioravanti, fill del Claudio, que va morir a L'Aquila durant el sisme. L'alcalde de la ciutat, Massimo Cialente, va celebrar la decisió però es va tornar a queixar per la lenta reconstrucció. "El municipi ja tenia una societat civil que buscava justícia, però ara volem justícia per a tot el que ha passat des del 6 d'abril". Tres anys i mig després del sisme, la reconstrucció del casc històric de L'Aquila encara no ha començat.

stats