Internacional 12/05/2015

Alerta humanitària: sis mil refugiats a la deriva al sud-Est asiàtic

Les ONG alerten de l'èxode dels Rohingya i dels bengalís que fugen de la pobresa i la persecució. Les autoritats de

Cristina Mas
3 min

BarcelonaFins a sis mil refugiats del sud-est asiàtic estan a la deriva en precàries embarcacions, en l'èxode de milers de Rohingya (minoria musulmana de Birmània) i de bengalís que fugen de la misèria i la persecució. Les ONG han alertat del perill després de l'arribada de diverses pasteres que han creuat l'estret de Malacca: en els vaixells falta aigua i menjar i hi ha notícies de desenes de morts. La matinada de dimarts les autoritats d'Indonèsia han negat l'entrada a una de les embarcacions, amb unes 400 persones, i l'han fet continuar el viatge cap a Austràlia, després de facilitar-los benzina i provisions. Es tracta d'un dels pitjors èxodes a la regió des de la Guerra del Vietnam.

Els Rohingya han patit durant dècades la discriminació de la majoria budista de Birmània, que no els considera colons il·legals de Bangla Desh, encara que la majoria ha viscut al país des de fa generacions. No tenen dret a la ciutadania a Birmània i la resta de països de la regió tampoc no els vol acollir, tement una onada de refugiats pobres.Tot i que no hi ha un cens oficial, es calcula que arriben a 1,3 milions de persones, concentrades a la regió d'Arkan. Els atacs contra aquesta minoria han deixat 280 morts i han obligat a unes 140.000 persones a abandonar casa seva. La majoria viu en precaris camps de refugiats on gairebé no tenen accés a l'educació ni als serveis sanitaris.

"Aquesta gent està en una situació desesperada, ha dit Phil Robertson, portaveu de Human Rights Watch a Bangkok. "El temps juga en contra i cal que els governs treballin coordinadament per ajudar els qui estan atrapats al mar"·.

Aquesta infografia de l'agència AFP localitza la crisi.

Segons els càlculs del projecte Arkan, que ha seguit les barcasses des de fa més d'una dècada. Unes 100.000 persones han fugit de Birmània des de mitjans del 2012. La majoria intenta arribar a Malàisia, un trajecte pel qual han de pagar com a mínim uns 2.000 euros. L'entitat creu que sis mil persones es troben ara mateix en embarcacions a l'estret de Malacca i les aigües internacionals properes i alerta que en molts casos els traficants abandonen els vaixells en alta mar.

Indonèsia assegura que "no ha impedit" l'accés del vaixell arribats aquesta nit i assegura que el seu destí era Malàisia. Els migrants arribats en atlres embarccions han estat traslladats a un poliesportiu de Lhoksukhon, capital del districte d'Aceh.

Immigrants de Rohingya esmorzant a l'interior d'un refugi després d'haver estat rescatats de vaixells en Lhoksukon, a la província indonèsia. REUTERS/Roni Bintang

"No teníem res per menjar", ha dit Rashid Ahmed, un refugiats de 43 anys, que va marxar de Birmània amb el seu fill gran, fa tres mesos.

Diumenge la policia va trobar una pastera embarrancada en una platja de l'illa Malàisia de Langkawi, amb 865 homes, 101 dones i 52 criatures, segons han informat fonts oficials, que alerten que poden arribar més embarcacions.

Les estratègies dels traficants han canviat arran de les operacions policials de Tailàndia, que ha tancat la frontera terrestre, poc abans que els Estats Units facin públic l'informe anual sobre Tràfic de Persones, en què l'any passat el país va quedar relegat a l'últim lloc del rànking, al nivell de Síria i Corea del Nord. Des d'aleshores les màfies encaminen els refugiats Rohingya cap al golf de Bengala, seguint les mateixes rutes que els migrants econòmics de Bangla Desh.

Fosses comunes

La ruta més habitual de fugida de Birmània era a través de Tailàndia i després cap a Malàisia o altres països. Segons havien denunciat els refugiats, eren retinguts per les màfies en camps de a les muntanyes, on els obligaven a pagar rescats per poder sortir. Els que no podien pagar eren torturats, assassinats o abandonats a la seva sort. A principis de maig les autoritats tailandeses van trobar una fossa comuna amb desenes de cossos al sud del país. S'ha detingut un conegut traficant, Soe Naing i una cinquantena d'oficials de policia estan sent investigats.

Les ONG alerten que, esperonats per les detencions, molts traficants abandonen els vaixells en altra mar, i desapareixen en llanxes neumàtiques, amb rudimentàries instruccions de cap a on han de navegar. "No sembla que hi hagi un mecanisme clar a la regió per donar resposta a un problema com aquest", ha dit Vivian Tan, portaveu de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats a Bangkok.

stats