Internacional 18/06/2013

Snowden, l'espia que va revelar els programes de vigilància dels EUA, creu que no disposarà d'un judici just al seu país

L'antic empleat de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana assegura des de Hong Kong que és "un honor" que gent com l'exvicepresident Dick Cheney el considerin "un traïdor"

Reuters
2 min
Edward Snowden.

BarcelonaEdward Snowden, l'antic empleat de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units que va revelar els programes de vigilància secrets del govern sobre dades telefòniques i d'internet, va assegurar que no espera ser sotmès a un judici just al seu país. Durant una xerrada digital amb lectors del diari britànic 'The Guardian', Edward Snowden va dir que la seva decepció per la gestió del president Barack Obama l'havia ajudat a prendre la determinació de revelar la vigilància de les dades d'internet i de telèfons de molts nord-americans.

Snowden va viatjar a Hong Kong abans que els programes de vigilància quedessin en evidència davant el públic i ha dit que resistirà qualsevol esforç per dur-lo de tornada als Estats Units: "Igual que van fer amb altres informants, el govern nord-americà va destruir de forma immediata i predictible qualsevol possibilitat que tingués un judici just al meu país. M'han declarat obertament culpable de traïció i han dit que la revelació d'actes secrets, criminals i fins i tot inconstitucionals és un delicte imperdonable. Això no és justícia", va afirmar al fòrum.

L'exvicepresident Dick Cheney va ser l'últim a qualificar Snowden de traïdor, però el jove va afirmar que aquesta era una distinció. "Ser titllat de traïdor per Dick Cheney és el màxim honor a què pot aspirar un nord-americà. Com més declaracions plenes de pànic escoltem de gent com ell millor estarem tots", ha sostingut.

El pare de Snowden, Lonnie, va dir en una entrevista amb Fox News que esperava que el seu fill tornés als Estats Units per afrontar i rebatre possibles càrrecs criminals. "M'agradaria que l'Ed vingués a casa i s'enfrontés a això. Li vaig dir això al govern quan vaig parlar amb ells. Estimo el meu fill", va assegurar Lonnie a la cadena Fox abans d'afegir que "espera i resa" que Snowden no hagi comès cap acte que sigui considerat com una traïció.

stats