Internacional 13/05/2015

Un jutjat de Sud-àfrica atura la repatriació de 2.000 immigrants en situació irregular

Crítiques al govern per actitud xenòfoba contra les batudes organitzades per detenir estrangers sense documentació

Efe
3 min
Immigrants de Zimbàbue omplen un formulari durant l'última onada xenòfoba que ha patit Sud-àfrica. ESTPHILIMON BULAWAYO / REUTERS

JohannesburgBatudes de l'exèrcit i la policia, detencions massives i deportació d'immigrants africans suposadament il·legals són la resposta de les autoritats a l'enèsima onada de violència xenòfoba que viu Sud-àfrica.

Aquest pla posat en pràctica pel govern de Pretòria ha indignat els sectors més actius de la societat civil i ha estat titllat pels experts d'estèril en el seu objectiu declarat de reduir la delinqüència. "És com culpar una dona violada de la seva violació", va afirmar aquesta setmana Steven Faulkner, de la Coalició contra la Xenofòbia, en un acte celebrat a Johannesburg per denunciar l'actitud de l'executiu.

"El major objectiu de l'operació és assetjar i detenir gent que es creu que està de manera il·legal al país. S'ha assumit sense proves que tenen l'estatut d'indocumentats", ha afegit Faulkner, destacant l'arbitrarietat de les detencions.

Les batudes van començar a finals d'abril als albergs de treballadors de Johannesburg, on viuen els suposats responsables dels atacs xenòfobs que han deixat set morts i milers de desplaçats. Les autoritats van explicar llavors que buscaven posar fi a la violència contra immigrants i "recuperar el control dels carrers", però les ràtzies aviat es van centrar en detenir il·legals.

Almenys 2.000 persones, la majoria immigrants suposadament sense papers, han estat detinguts en aquestes operacions d'estil militar, dutes a terme gairebé sempre de matinada. Centenars d'elles esperen la seva deportació en un centre de detenció de Johannesburg. La seva repatriació anava a ser immediata, però el Tribunal Superior d'aquesta ciutat va ordenar ahir que es paralitzés el procés, almenys durant dues setmanes.

La decisió busca garantir que tots els detinguts tinguin representació legal i va ser presa a instàncies del col·lectiu Advocats pels Drets Humans (LHR), que va iniciar un procediment urgent per evitar deportacions sense garanties.

Aquesta organització ha denunciat que se li ha prohibit en diverses ocasions l'accés als detinguts, i adverteix que no hi ha informació sobre el nombre d'arrestats ni sobre la seva identitat.

El nom mateix de la campanya policial i militar a la qual s'emmarquen les batudes, "Operació Fiela", que significa "escombrar" o "netejar" en llengua soto, és motiu d'indignació entre els seus crítics.

"Es compara els immigrants amb escombraries, al mateix temps que el Govern declara estar lluitant contra la xenofòbia", diu Faulkner, qui acusa les autoritats de "legitimar la xenofòbia".

Tot i la contundència de l'acció policial, els analistes dubten que hagin servit per reduir la delinqüència en una de les ciutats més insegures del món.

"No només no reduirà la criminalitat, sinó que restarà recursos a les tasques policials que sí que podrien reduir-la", diu a EFE Gareth Newham, de l'Institut d'Estudis de Seguretat (ISS).

Newham qualifica la "Operació Fiela" com una "guerra contra els més pobres" i vulnerables, i la veu com un simple cop d'imatge que no talla cap de les arrels de la delinqüència que pateix Sud-àfrica.

A més, l'expert creu que molts dels detinguts mai arribaran a ser deportats, i si ho fan tornaran aviat a través de les poroses fronteres d'un Estat marcat per la corrupció dels seus funcionaris.

Per la seva banda, el Fòrum de la Diàspora Africana (FDA), que agrupa immigrants del continent al país austral, s'ha preguntat "per què aquesta operació va només contra immigrants pobres africans".

El Govern sud-africà ja va ser durament criticat per la seva suposada falta de reacció als atacs xenòfobs, en els quals s'acusa els immigrants de treure la feina als locals.

L'esclat de violència va començar a la ciutat oriental de Durban a finals de març, després que el rei del poble zulu, majoritari al país, demanés als immigrants africans que abandonessin Sud-àfrica.

Prop de 4.000 persones de països com Zimbabwe, Malawi o Moçambic van fugir del país.

Durant tota la crisi, diversos ministres del Govern ha evitat qualificar els incidents de "xenòfobs", i els han presentat sovint com a episodis de violència entre delinqüents locals i estrangers

stats