NOMENAMENT ECLESIÀSTIC
Internacional 05/11/2012

Tauadros II, escollit a Egipte nou patriarca de l'Església copta

El nou Papa de l'Església copta, Tauadros II, assumeix el lideratge espiritual en un període d'angoixa per als cristians egipcis, que veuen amenaçada la seva posició per l'ascens de l'islamisme polític.

Ricard G. Samaranch
3 min
Tauadros II, escollit a Egipte nou patriarca de l'Església copta

EL CAIRED'acord amb la normativa de l'Església copta, la principal denominació dels cristians egipcis, la divina providència va escollir ahir a través de la mà d'un nen el nom del nou Papa, Tauadros II, el 118è de la història. De 60 anys, Tauadros ha exercit de bisbe auxiliar de Beheria, una província situada al delta del Nil, i és considerat un figura conciliadora que aposta pel diàleg amb la majoria musulmana i les autoritats.

El nou patriarca, que serà investit el dia 18, haurà d'afrontar un desafiament enorme: substituir el carismàtic papa Xenuda III en un moment especialment difícil per a la comunitat copta, que se sent assetjada per l'ascens de l'islamisme polític i l'augment dels conflictes sectaris després de la revolució. El president Mursi, de tendència islamista, no va assistir a la cerimònia, però sí que serà a la investidura.

El procés de selecció del nou patriarca es va iniciar al març, just després de la mort de Xenuda III -que va exercir de màxima autoritat durant més de 40 anys-, i ha durat set mesos. Durant aquest període el veterà bisbe Bahomios ha exercit de patriarca interí i ha vetllat per la integritat de l'elecció.

Segons les normes de l'Església, esmenades l'any 1957, el procediment ha inclòs diverses votacions i un sorteig entre els tres finalistes, conegut com la loteria de l'altar . En la seva primera fase, es va formar un comitè de nou bisbes i de nou coptes laics que es van encarregar de rebre i estudiar les candidatures presentades, que van ser 17.

Després d'entrevistar i estudiar els aspirants, el comitè va deixar-ne cinc: dos bisbes i tres monjos. Entre ells, cap representant del sector més conservador, que aposta per una actitud contundent davant les autoritats i, per tant, intervencionista. De fet, a Tauadros se li atribueixen bones relacions amb els representants de l'islamisme polític moderat.

Dilluns un cos d'electors format per unes 2.500 persones, que incloïen tant representants de la jerarquia eclesiàstica com prominents coptes laics, va escollir per sufragi els tres finalistes. El bisbe auxiliar del Caire, Rafael, va imposar-se amb prop del 30% dels vots, mentre que Tauadros va quedar en segon lloc, amb més d'un quart dels sufragis.

Ahir, en una catedral de Sant Marc plena de gom a gom amb milers de fidels, va culminar el procés quan Bishoy Girgis, un nen de menys de 10 anys, amb una bena als ulls, va introduir la mà en una urna transparent i en va treure la papereta amb el nom de l'escollit. El sorteig va posar punt final a la missa i una gran fotografia del nou patriarca es va desplegar al costat de l'altar. Els tres finalistes van preferir passar el matí resant als monestirs en què van ser ordenats.

Menys lligams polítics

Segons els experts, l'elecció del nou patriarca posa de manifest la voluntat eclesiàstica d'abandonar el rol intervencionista polític que va caracteritzar el papat de Xenuda, una visió compartida per bona part dels fidels. Xenuda III va mantenir una estreta relació amb Mubàrak i, a l'inici de la revolució, va instar els coptes a no manifestar-se.

"En les últimes dècades l'Església ha volgut exercir de representant polític dels coptes, i això és un error. Els coptes hem de barrejar-nos amb la majoria musulmana i defensar els nostres drets participant directament en la política", explica a l'ARA Rami Kamel, fundador de l'organització cristiana Joves de Maspero, molt activa durant en els actes polítics favorables a la revolució. Es calcula que els coptes constitueixen un 10% dels 85 milions d'egipcis.

stats