L'OPOSICIÓ UCRAÏNESA
Internacional 09/05/2012

Timoixenko abandona la vaga de fam després de 19 dies

Ara
2 min
Timoixenko abandona la vaga  De fam després de 19 dies

BARCELONA.Tot i que Iúlia Timoixenko s'hi oposava, un metge alemany va convèncer ahir l'empresonada líder opositora d'Ucraïna de traslladar-la a un hospital, on rebrà assistència mèdica i deixarà gradualment la vaga de fam que va iniciar fa dinou dies. Timoixenko va començar el dejuni per denunciar les autoritats penitenciàries que, segons ella, van pegar-li mentre intentaven traslladar-la a un hospital per tractar-li problemes d'esquena.

La filla de l'ex primera ministra va dir ahir que la seva mare vol recuperar-se abans que comenci l'Eurocopa 2012, que enguany acullen Ucraïna i Polònia el mes que ve. "La situació ha arribat a un punt crític i esperem que els partits es puguin viure en un ambient esportiu i no enmig d'una crisi política", deia la noia, que descrivia la salut de la seva mare com a molt dèbil. "Ha perdut deu quilos, la seva temperatura ha davallat i podria perdre el coneixement en qualsevol moment".

Diversos països europeus, entre ells Alemanya, han aixecat la veu contra el president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, a qui acusen de maltractar la seva rival. En la Revolució Taronja, Timoixenko va fer-lo fora d'una presidència que va obtenir fraudulentament el 2004.

Angela Merkel va amenaçar de boicotejar la celebració esportiva si no es milloren les condicions d'empresonament de Timoixenko, condemnada a 7 anys de presó a l'octubre per abús de poder quan dirigia l'executiu ucraïnès.

Precisament ahir Kíev va posposar una cimera d'estats del centre i l'est d'Europa després que diversos líders anunciessin que la boicotejarien per defensar Timoixenko. La cimera s'havia de celebrar a Ialta l'11 i el 12 de maig però els presidents d'Alemanya, Àustria, Romania i la República Txeca van cancel·lar els seus viatges.

stats