Internacional 24/10/2015

Tots som els pobles de les Nacions Unides

Eduard Sagarra I Trias
2 min
DISTURBIS. Durant els dies de l’apartheid, un jove participant en un episodi de disturbis civils fora del cementiri d’Auduza, a Sud-àfrica, l’any 1985.

President de l’ANUEEl 24 d’octubre vam celebrar el 70è aniversari de la firma de la Carta de les Nacions Unides i la creació de l’ONU. Tots nosaltres som els “pobles de les Nacions Unides”, tal com proclama el preàmbul d’aquell instrument de pau. És per això que exigim i demanem als nostres governants que lluitin, sense excuses, per aconseguir una pau real al món. Nosaltres, a l’Associació per a les Nacions Unides, convençuts defensors dels drets humans de tots i per a tots, ho celebrarem hissant la bandera de l’ONU als ajuntaments i a les institucions del nostre país.

A més, el 24 d’octubre vam aconseguir que s’il·luminessin els principals monuments del món de color blau, que és el de la senyera de l’ONU. A Catalunya, vam tenir il·luminats edificis tan emblemàtics com la Pedrera, la Casa Batlló i les Fonts de Montjuïc, així com el Palau de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, a més dels estadis del Barça i de l’Espanyol. És una forma plàstica de reivindicar que l’ONU, malgrat totes les crítiques i ineficiències per evitar les guerres, va ser, és i serà indispensable per aconseguir la pau i un millor benestar per a tots.

Un instrument de pau

Els principis, propòsits i valors que defensa l’ONU són encara plenament vigents. Molts ho creiem sincerament i per això lluitem diàriament per assolir-los, no fem vacances! Cal dir que l’ONU no és ni Lourdes ni Fàtima, i la pau l’han d’aconseguir cadascun dels 193 estats membres, i nosaltres els hem de forçar a fer-ho. L’ONU és un instrument de pau, però és mal utilitzat pels estats. Vull dir, però, que l’ONU, l’Unicef, l’ACNUR, la FAO i l’OMS, entre d’altres, fan molt cada dia en favor d’un món millor: proporcionen aliments a més de 1.000 milions de persones. Vacunen el 60% de nens del món i salven 2,5 milions de vides a l’any. Assisteixen i ajuden més de 35 milions de refugiats que fugen de les guerres, la fam i la persecució. Combaten el canvi climàtic i treballen per evitar -en 140 països- les emissions nocives de mercuri. Lluiten contra la pobresa extrema ajudant, en els últims 30 anys, 700 milions de persones a sortir-ne. Promouen la salut materna i així salven, cada any, la vida d’almenys 30 milions de dones. Promouen i protegeixen els drets humans i l’ajuda humanitària arreu.

Aquesta és la tasca quotidiana i poc coneguda de l’ONU en favor de la humanitat. Ens sembla un bon motiu per celebrar aquest 70è aniversari. Però no oblidem que l’ONU som i és de tots.

stats