CONVENCIÓ REPUBLICANA
Internacional 22/07/2016

Trump s’agafa a les frustracions i pors dels votants per guanyar

Els partidaris del republicà creuen que seria un bon president pel seu perfil d’empresari antipolític

Núria Ferragutcasas
4 min
Trump s’agafa a les frustracions  i pors dels votants per guanyar

Cleveland (ohio)Ken Reid, un home corpulent i alt, imita orgullós Donald Trump als passadissos de la convenció republicana. Porta uns cabells postissos rossos sota una de les ja famoses gorres de la campanya presidencial del magnat de la immobiliària novaiorquès -amb el lema “Fem Amèrica gran una altra vegada”- i crida: “Aquest país guanyarà, guanyarà tant que es cansarà de guanyar”. Un home s’atura i elogia somrient la seva paròdia amable.

“Des del principi vaig creure en ell. Vaig créixer a Nova York i vaig veure com va contribuir al renaixement de la ciutat”, explica Reid, un petit empresari de Virgínia que va organitzar els voluntaris de Trump en aquest estat durant les primàries republicanes. Reid afirma que la gent està “farta dels polítics i dels grups d’interès”, “molts han perdut les seves cases, les seves feines i els seus estalvis”, i “la nostra indústria està delmada”. “Vagi a Youngstown i veurà el que vull dir”, es lamenta. Aquesta ciutat d’Ohio, a una hora de Cleveland, on se celebra la convenció del Partit Republicà, representa, amb un paisatge desolador de fàbriques abandonades, el declivi industrial dels Estats Units.

Malgrat que la indústria del país s’ha diversificat en els últims anys i l’atur se situa per sota del 5%, una majoria dels nord-americans han perdut poder adquisitiu. La classe mitjana s’ha encongit mentre les desigualtats econòmiques s’han fet més grans. Aquesta situació ha provocat frustració entre una gran part de l’electorat.

Donald Trump, que aquesta matinada havia d’acceptar la nominació republicana a la Casa Blanca, ha explotat aquestes frustracions i s’ha presentat com l’empresari antipolític amb l’experiència necessària per solucionar els problemes del país.

Jean Lu, des de la primera fila de la delegació republicana de Califòrnia, no es perd cap moment de l’espectacle polític republicà. “Trump és un obrer milionari. Amèrica necessita un empresari”, diu. Aquesta jubilada assegura que el candidat republicà és un home “molt treballador”. “Li he donat la mà i li puc dir que la té aspra de tant treballar”.

Sentiment d’inseguretat

Trump també ha capitalitzat els últims atacs terroristes d’inspiració jihadista a Europa i als Estats Units, i les tensions racials que viu el país -per la mort d’afroamericans negres a mans de la policia i tirotejos contra agents de les forces de seguretat-, per demanar el vot. De fet, s’ha erigit com el “candidat de l’ordre” que “farà el país més segur un altre cop”. “Eliminaré l’Estat Islàmic”, ha dit més d’un cop sense aclarir la seva estratègia per fer-ho.

Amb el seu discurs, l’aspirant republicà -que està a un pas de la Casa Blanca gràcies al rebuig que hi ha entre una part de la població contra les elits- esperava convèncer els votants de la necessitat d’un canvi després de vuit anys de govern de Barack Obama. Per a ell, l’elecció de la seva rival, Hillary Clinton, és “un tercer mandat” del president. A més, creu que l’afer dels e-mails la incapacita per presidir el país.

“Trump no era la meva primera opció, però el votaré perquè és millor que Hillary”, explica Fred Bire, abillat amb un barret d’elefant -l’animal que representa el partit-. L’aversió contra l’ex secretària d’Estat dels Estats Units ha unificat el partit. Els discursos agressius contra Clinton d’aquests dies han entusiasmat els assistents de la convenció, que han arribat a demanar a crits que l’empresonin.

Brandon Holt, de 18 anys, confessa que no li agrada Trump. “Crec que és un milionari que no coneix la realitat dels treballadors”. Tot i així, també pensa que Hillary és pitjor. Holt és una excepció, ja que la majoria de la seva generació, els anomenats mil·lenialistes, voten candidats progressistes i no es veuen amenaçats pels canvis culturals i demogràfics que està experimentant el país.

Discurs antiimigració

Des del principi, Trump ha utilitzat un discurs antiimigració i xenòfob per aconseguir el suport d’uns votants blancs que senten que el seu país està perdent la identitat. Les seves promeses de construir un mur a la frontera amb Mèxic, deportar tots els immigrants sense papers o prohibir l’entrada de musulmans li han costat moltes crítiques, però també molts vots. “El votaré perquè blindarà les fronteres i perquè parla clar”, afirma Hans Hunt, un ranxer de Wyoming.

Al tren de tornada a casa, Jerry diu que molta gent està d’acord “amb la filosofia de Trump”. I explica que no tots els trumpistes -així es coneixen els seus seguidors-“són homes blancs sense educació”. “Jo sóc físic, i ell, químic”, diu assenyalant el seu amic. “Volem un canvi”, conclou aquest ciutadà d’Ohio, un estat que pot decidir la presidència.

La ultradreta europea mira cap als Estats Units

La ultradreta europea mira aquests dies cap als Estats Units. Geert Wilders i Nigel Farage, els líders de l’extrema dreta d’Holanda i el Regne Unit, respectivament, han sigut convidats a la convenció republicana.

Wilders, a prop de l’escenari, era una celebritat per als republicans, que li demanaven fer-se fotografies amb ell. “A Amèrica hi ha un sentiment semblant al que hi ha a Europa. Els ciutadans se senten traïts pels polítics”, va explicar a l’ARA. Segons ell, Trump té èxit perquè entén els problemes com la immigració o l’amenaça terrorista.

També va dir que entén el mur que vol construir el republicà perquè els americans, com els europeus, “volen recuperar la sobirania del seu país”. “Jo els dic que la nostra situació és pitjor perquè la nostra frontera no és amb Mèxic sinó amb Síria”.

stats