Internacional 11/01/2017

Trump reconeix els ciberatacs durant les eleccions: “Crec que va ser Rússia"

El republicà ha fet la primera roda de premsa des que va ser elegit president. En una tensa i breu trobada amb els mitjans, ha negat una pregunta a un periodista de la CNN per publicar "notícies falses"

Núria Ferragutcasas
3 min
Donald Trump, aquest dimecres, durant la seva compareixença davant la premsa a la torre Trump.

WashingtonDonald Trump ha deixat clar dimecres que la presidència dels Estats Units no el canviarà. El seu to combatiu i agressiu, el seu estil histriònic i la seva seguretat absoluta en si mateix exhibits en la campanya electoral seguiran. En la seva primera roda de premsa des del seu inesperat triomf, ha carregat contra periodistes, el serveis d’intel·ligència, Mèxic i les companyies nord-americanes que produeixen a l’estranger. Els nord-americans van votar per un canvi de direcció i Trump està decidit a lliurar-lo tant aviat com sigui possible.

El magnat de la immobiliària novaiorquès va guanyar gràcies al seu atac a les elits –malgrat formar part d’ella– i perquè a molts votants els va agradar el seu estil sense pèls a la llengua. Aquest estil és la creu de l’encara president nord-americà, Barack Obama, que la nit de dimarts es va acomiadar del país amb un discurs d’esperança malgrat la divisió que hi ha en el país.

Els russos, darrere del pirateig

“Sobre el pirateig, crec que va ser Rússia”, va admetre Trump quan li van preguntar si considerava que el president rus, Vladimir Putin havia ordenat un ciberatac contra els partits Demòcrata i Republicà. És el primer cop que ho fa des de que els seveis d’intel·ligència van acusar el Kremlin d’ingerència electoral. Tot i així, el president electe –que es va entrevistar amb els caps de la CIA, l’FBI i l’NSA el divendres passat– no va respondre si aquest pirateig afectaria les futures relacions entre Washington i Moscou, i va assegurar que altres països han llançat ciberatacs contra els EUA i ningú va fer tant d’enrenou.

Trump, que el proper dia 20 de gener jurarà el càrrec de president, va encarar la seva trobada amb periodistes segur de tenir una agenda clara pels propers quatre anys i disposat a atacar a qui busqui desacreditar-lo.

Setge a alguns periodistes

En un primer moment, Trump va defensar la llibertat de premsa i va donar les gràcies als mitjans que van decidir no publicar un polèmic informe que assegura que l’espionatge rus té informació compromesa sobre ell que podria utilitzar per fer-li xantatge. L’FBI fa mesos que investiga si aquestes afirmacions són certes. “Són tot notícies falses, això no ha passat”, –va subratllar un Trump visiblement enfadat–. “Això mai s’hauria d’haver publicat”. “Penso que és una desgràcia que informació falsa i que mai ha passat hagi arribat al públic”, va continuar. Més tard, es va negar a respondre a una pregunta d’un periodista de la CNN –el primer gran mitjà que va parlar de l’informe– i va assegurar que la seva cadena de televisió “eren notícies falses”.

D’altra banda, també va carregar contra els serveis d’Intel·ligència per haver filtrat que li havien donat un resum del polèmic document –que fa mesos que era conegut pels cercles polítics de Washington i assenyala, sense proves, que hi va haver contactes entre membres del seu equip de campanya i agents russos–. "¿Vivim en l’Alemanya nazi?", va tuitejar Trump, molest perquè el seu entendre les agències d’intel·ligència havien permès la publicació de l’informe. “Això és una cosa que va fer i hauria fet l’Alemanya nazi”, va afegir en la roda de premsa.

Per l’empresari multimilionari, que va repetir més d’una vegada que Rússia no tenia res contra ell, creu que una bona relació amb Moscou serà beneficiosa pel seu país. “Si Putin m’aprecia no és una debilitat, sinó un actiu”, va dir, sense explicar si pensa aixecar les sancions contra Rússia per la seva suposada ingerència electoral i per l’annexió de Crimea.

També va parlar de les polítiques que impulsarà des del primer dia que arribi a la Casa Blanca. Va tornar a prometre que derogarà la reforma sanitària d’Obama per un pla millor, que pensa construir un mur que pagarà Mèxic, i imposar aranzels als productes nord-amercians fabricats a l’estranger. Trump va assegurar que ell serà “el generador de llocs de treball més gran que Déu hagi creat mai”.

Què passarà amb el seu imperi?

Trump també va aprofitar la roda de premsa per anunciar que els seus dos fills adults i un col·laborador, lideraran la seva empresa, tot i que no liquidarà els seus actius en ella. Va recordar que no està obligat a fer-ho però que ho fa perquè no hi hagi sospites de conflicte d’interès.

La seva advocada, Sheri Dillon, va explicar que la companyia Trump no establirà negocis nous a l’estranger, les operacions domèstiques seran supervisades i els pagaments d’estrangers a hotels de Trump es donaran al Tresor. Alguns experts, però, creuen les sospites seguiran ja que el seu imperi seguirà sota el control de la seva família.

stats