CIMERA A BRUSSEL·LES
Internacional 27/06/2015

Tsipras rebutja els ultimàtums d’Europa

La cancellera Merkel demana un últim esforç a Atenes per arribar a un acord amb els creditors

Esther Herrera
3 min
El primer ministre grec, Alexis Tsipras, es va reunir ahir amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, al marge de la cimera europea de Brussel·les.

Brussel·lesEl primer ministre grec, Alexis Tsipras, va assegurar ahir que no acceptarà ni “ultimàtums” ni “xantatges” de les institucions creditores -la UE, el BCE i l’FMI- com a via per arribar a un acord que eviti la fallida del país abans de la data límit, fixada per al 30 de juny. Tsipras ho va dir després d’una trobada amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, que va encoratjar el mandatari grec a acceptar l’oferta “extraordinàriament generosa” de la troica que inclou un finançament de 15.500 milions d’euros a canvi d’un pla de reformes “creïble”.

“Hem animat Tsipras a acceptar l’oferta extraordinàriament generosa de les institucions”, va assegurar Merkel. “Hem fet passos cap a Grècia -va subratllar-, ara correspon a la part grega fer passos similars”, va dir. Però el govern d’Alexis Tsipras, que va basar la seva campanya electoral en el rebuig a les pressions de la troica, vol negociar amb les seves pròpies condicions. “Els principis fundacionals de la UE eren la democràcia, la solidaritat, la igualtat i el respecte mutu. No estan basats ni en el xantatge ni en l’ultimàtum”, va advertir Tsipras. “Sembla com si els grecs es volguessin prendre de manera literal la data límit del 30 de juny”, va lamentar ahir a l’ARA una font europea d’alt nivell.

15.500 milions d’euros

Les institucions proposaran avui que Grècia rebi 15.500 milions d’euros si culmina l’acord per evitar que faci fallida i, si Atenes accepta, el BCE asseguraria també els 1.800 milions d’euros que el govern hel·lè ha d’abonar pels beneficis dels seus bons corresponents al 2014. Això sí, tot plegat a canvi de noves retallades en la despesa pública.

Sobre la taula, ara mateix, hi ha dues propostes: una de nova de les institucions i una altra del govern d’Atenes. Totes dues busquen confluir en una entesa, després de cinc mesos de desavinences. I les dues bandes defensen que s’han fet moltes concessions. Per exemple, en la qüestió del superàvit primari, Grècia va acceptar un 1% per al 2015, però les institucions, en un principi, exigien un 3% per a l’any vinent, inassumible per una economia que està en recessió com la grega.

Atenes ofereix augmentar l’IVA fins a obtenir ingressos addicionals del 0,93% del PIB. Les institucions, però, demanen que la pujada arribi a l’1%, amb l’aplicació d’un tipus del 23% per a restaurants, quan el govern grec proposa el 13%, per no perjudicar el turisme.

Pel que fa a les pensions, Tsipras ha acceptat una retallada del 0,25% per a l’any vinent i augmentar l’edat de jubilació als 67 anys o als 62, amb 40 anys cotitzats. La troica exigeix que els canvis tinguin efecte immediat, mentre que Atenes voldria que entressin en vigor a partir de l’octubre.

Finalment, les institucions sempre han insistit que calen retallades en el pressupost de defensa -en un país altament militaritzat- i, tot i que Tsipras ha donat llum verda a una disminució de 200 milions d’euros, la troica no ho troba suficient i en demana el doble.

Sisena reunió en una setmana

Els ministres de Finances de l’Eurozona es reuneixen avui per sisena vegada en una setmana. Tornaran a negociar “els últims centímetres” que falten per a la meta final d’un acord entre Grècia i els creditors. “El problema principal és psicològic”, resumien ahir fonts comunitàries. Els caps d’estat i de govern, reunits dijous i divendres en una cimera a Brussel·les, van demanar als titulars de l’Eurogrup que busquin i arribin a un acord abans de diumenge si no volen convertir la negociació en un fracàs insalvable.

El calendari té marcat el 30 de juny en vermell. És el dia que Grècia ha de fer efectiu el pagament de 1.600 milions d’euros a l’FMI, la mateixa data en què expira la pròrroga del rescat. Els ministres d’Economia de l’eurozona es reuniran aquest migdia i han avançat la trobada unes hores respecte al que es preveia inicialment, per tenir més temps per discutir tant la proposta de les institucions com la grega.

stats