ELECCIONS
Internacional 28/10/2014

Tunísia tria el partit laic nascut amb la Primavera

Nidaa Tunis es va crear el 2012 com a pol d’oposició

Ricard G. Samaranch
2 min
Un funcionari apunta els resultats que arriben des de les meses electorals repartides pel país, en un centre oficial de Tunis.

TunisEl principal partit laic de Tunísia, Nidaa Tunis, s’ha imposat clarament en les primeres eleccions legislatives celebrades al país àrab després de l’aprovació de la nova Constitució democràtica, fa prop d’un any. El resultat representa un càstig sever per als islamistes d’Ennahda, que van vèncer als comicis del 2011 per escollir l’Assemblea Constituent. Amb les eleccions presidencials del mes de novembre, culminarà el procés de transició democràtica a Tunísia, bressol de l’anomenada Primavera Àrab a principis del 2011, i l’únic país àrab que va experimentar una revolta i s’ha lliurat d’una confrontació civil.

D’acord amb els resultats parcials anunciats ahir per la Comissió Electoral, Nidaa Tunis va superar el 35% dels vots, mentre que Ennahda va quedar en segon lloc amb prop del 30%. El partit islamista ha experimentat un retrocés considerable, ja que a les primeres eleccions lliures va rebre un 37% dels sufragis. Les urnes han confirmat la bipolarització que pronosticaven els sondejos, i el partit laic que s’ha situat en un distant tercer lloc no ha arribat al 10%. Amb un panorama polític nou, molt fluid i fragmentat, una vintena de partits laics s’han repartit aproximadament prop d’un 30% dels sufragis, i tindran una representació mínima al nou Parlament.

Tot i no comptar amb un 100% del vot escrutat, Ennahda va reconèixer públicament la derrota. “Hem acceptat el resultat i hem felicitat el guanyador”, va declarar a l’agència Reuters Lotfi Zeitun, un dels dirigents de la formació islamista. Zeitun va aprofitar per estendre la mà a Nidaa Tunis per formar un govern de coalició. Tanmateix, de moment els guanyadors no han indicat amb quin partit o partits compten per formar una majoria parlamentària.

Nidaa Tunis va néixer el 2012 com una heterogènia aliança de personalitats de l’esquerra i de polítics amb responsabilitats de govern durant la dictadura de Ben Ali amb la finalitat de constituir un pol d’oposició fort al govern liderat per Ennahda. De fet, el principal desig que expressaven diumenge bona part dels seus electors era evitar el retorn dels islamistes al poder. Tanmateix, no es pot descartar que els dos grans partits acabin constituint una gran coalició per dotar el país de més estabilitat, necessària per rellançar una economia estancada. Ja abans dels comicis, diplomàtics estrangers havien apostat per aquesta fórmula. “Seria desitjable que el pròxim govern sigui fruit d’un ampli consens”, va declarar a l’ARA Hussein Abassi, secretari general de l’influent sindicat UGTT.

Futures aliances

A més de la composició del govern, les negociacions dels pròxims dies inclouran probablement una política d’aliances de cara a les eleccions presidencials del 27 de novembre. Un dels principals favorits és Beji Caïd Essebsi, el veterà líder de Nidaa Tunis. Per la seva banda, Ennahda ha declinat presentar un candidat per no “monopolitzar el poder”, i anunciarà properament a quin dels candidats dóna suport. La nova Constitució atorga un poder reforçat al president, que per primer cop serà elegit a través d’unes eleccions. Malgrat això, el primer ministre continuarà sent la figura política més poderosa del país.

stats