TENSIÓ ENTRE DAMASC I ANKARA
Internacional 24/06/2012

Turkey vows to take action after downing of jet by Syria

Liam Stack
3 min
Imatge de la televisió estatal en què un oficial sirià explica l'abatiment de l'avió.

THE NEW YORK TIMES / EL CAIREEl president turc, Abdullah Gul, va dir ahir que el seu país farà "el que sigui necessari" per respondre a Síria per haver abatut un avió militar turc divendres. El moviment posa pressió en la ja tensa relació entre aquests dos antics aliats, dividits ara pel suport de Turquia als rebels que intenten derrocar el règim del president sirià, Baixar al-Assad.

Síria va confirmar divendres que el seu exèrcit havia abatut un avió turc que havia sobrevolat la costa siriana. Però Gul va dir ahir que, tot i que la ruta exacta de l'aparell no s'havia pogut confirmar, és rutinari que els avions militars entrin accidentalment en l'espai aeri d'un altre país, i que la presència de l'avió en territori sirià no tenia la intenció de ser un acte hostil.

L'avió va caure entre la costa de la província siriana de Latakia i el sud de la província turca de Hatay. Ahir el govern turc va confirmar que havia recuperat parts de l'avió en aquesta zona.

Gul va dir que els dos governs havien estat mantenint comunicacions d'alt nivell malgrat l'absència d'un ambaixador turc a Síria d'ençà que Ankara va tancar la seva ambaixada al país al març. L'agència de notícies estatal de Síria, SANA, va informar que les marines de Damasc i Ankara havien establert contacte i buscaven els pilots perduts.

Síria semblava preocupada per intentar apaivagar la crisi. "No tenim intencions hostils cap a Turquia", va dir ahir Jihad Makdessi, portaveu del ministeri d'Exteriors sirià, a la televisió libanesa LBC.

Però la promesa del president Gul de respondre -no va aclarir si amb accions diplomàtiques o militars- va deixar clara la determinació de Turquia. Faruk Celik, ministre turc de Treball i Seguretat Social, va dir que encara que s'hagués violat l'espai aeri sirià la resposta de Damasc era inacceptable. "Turquia no es pot quedar en silenci", va dir.

Esperar explicacions

Altres alts càrrecs turcs van demanar moderació. El vice primer ministre, Bulent Arinc, va dir que Turquia esperava una explicació de Síria, i va assegurar que l'avió era un aparell de vigilància desarmat. Va demanar calma mentre esperen que s'expliquin els detalls de l'incident i va dir que no han de "donar crèdit als actes i declaracions provocadors".

L'episodi va ser un altre cop en les relacions entre els dos veïns, que havien estat properes fins que el president sirià, Baixar al-Assad, va començar la repressió contra les protestes populars fa setze mesos, cosa que va desencadenar la revolta de grups polítics i milícies que ara reben el suport de Turquia.

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha estat precisament un dels líders més crítics contra el règim d'Al-Assad i per la repressió de Damasc, que ha provocat milers de morts d'ençà que va començar el març del 2011.

Crisi de refugiats

Des d'aleshores, Turquia ha acollit més de 32.000 refugiats en una sèrie de camps repartits al llarg dels gairebé nou-cents quilòmetres de la frontera amb Síria. Ankara també ha ofert un suport crucial als grups de dissidents i a l'Exèrcit Sirià Lliure, els líders del qual viuen sota la protecció de les forces turques en un camp fortificat proper a la frontera amb Síria. A més, Istanbul acull periòdicament les reunions del Consell Nacional Sirià, el principal organisme opositor.

Turquia va alertar que no toleraria cap acció que violi la seva seguretat després que a l'abril dos refugiats morissin en territori turc en un tiroteig de les forces de seguretat sirianes.

stats