AMÈRICA LLATINA
Internacional 07/12/2012

Veneçuela s'estrena al Mercosur sense Hugo Chávez

Fa tres setmanes que Hugo Chávez ha desaparegut. Els rumors sobre la seva salut es van disparar ahir en saber-se que no assistirà a la cimera al Brasil que avui inaugura l'entrada de Veneçuela al Mercosur.

Carola Solé
3 min
Veneçuela s'estrena al Mercosur sense Hugo Chávez

CARACAS¿Assistirà avui Hugo Chávez a la cimera de debut de Veneçuela al Mercosur? ¿Pot faltar a una cita tan simbòlica i que li ha costat sis anys de lluites? Després de respostes creuades d'ambaixadors brasilers amb el silenci sepulcral de Caracas, ahir a última hora es va confirmar la notícia que el govern veneçolà probablement havia volgut allargar.

Chávez no participarà en la cimera presidencial del Mercat Comú del Sud (Mercosur), a Brasília, on Veneçuela estrena avui l'estatus de membre ple. El bloc econòmic, format pel Brasil, l'Argentina, l'Uruguai i el temporalment suspès Paraguai, té una importància estratègica per al líder socialista, que amb les reserves petrolieres més grans del món converteix l'organisme en la cinquena economia mundial. La cita tenia especial transcendència perquè l'entrada de Veneçuela al club no ha estat fàcil. Des del 2006, el Senat del Paraguai n'havia bloquejat la incorporació al·legant actituds antidemocràtiques de Chávez, i no va ser fins a la suspensió temporal d'aquest país del Mercosur -pel cop d'estat a Fernando Lugo- que Veneçuela va poder sumar-s'hi al juliol. Una lluita titànica amb un final qüestionat per molts.

"Si Déu vol, serem allà", havia dit Chávez l'1 de novembre en un dels escassos actes televisats d'ençà que va guanyar les eleccions del 7 d'octubre. Dos mesos després d'haver-se compromès a governar el país fins al 2019, acumulant 20 anys al poder, sembla que el càncer li torna a jugar una mala passada.

Escapada de matinada

El 27 de novembre Chávez va marxar pràcticament d'amagat a l'Havana amb una carta al Parlament com a únic testimoni dels motius del seu viatge. A la missiva, el mandatari sol·licitava permís per absentar-se del país sense data de tornada per sotmetre's a sessions d'oxigenació hiperbàrica (les cèlebres càmeres d'oxigen que feia servir Michael Jackson) i fisioteràpia. Tot, per seguir "consolidant el procés d'enfortiment" de la seva salut després de rebre quimioteràpia i radioteràpia.

Quan fa deu dies que els veneçolans no senten ni veuen Chávez, de poc li serveix haver dit que "ni se'n recorda" del tumor que li van extirpar al juny. Ni un sol informe mèdic ha fet llum als veneçolans sobre la malaltia, de la qual no es coneix ni la ubicació exacta ni la gravetat. "Seria un molt mal senyal si Chávez no va al Mercosur, perquè aquesta cimera serà molt important per a Veneçuela", deia un diplomàtic de l'Uruguai dimecres. A Caracas, no es parla de res més. S'ha dit que mai s'ha curat, que el tumor ha tornat a aparèixer als malucs, que el tractament és una disfressa per viatjar a Cuba i assessorar les FARC en les negociacions de pau o que tot és un guió de Fidel Castro del qual el líder cubà i Chávez riuen amb un mojito, segons recopilava a El Nacional l'autor de la biografia Hugo Chávez sin uniforme , Alberto Barrera.

Des de l'oposició hi ha un sol clam: transparència. El secretari general de l'aliança opositora, Ramón Guillermo Aveledo, no ha tingut pèls a la llengua: "L'opacitat ha estat útil per a la manipulació electoral: des de la solidaritat afectiva fins al fet que la gent va votar sense saber si el candidat estaria en condicions de manar sis anys més".

Davant el silenci de Chávez, l'únic autoritzat a parlar de la seva salut ha estat el ministre d'Exteriors i l'acabat de nomenar vicepresident, Nicolás Maduro, vist per molts com el delfí del socialista. Maduro no s'ha cansat de repetir que Chávez està "molt bé". Ell serà l'encarregat de donar la cara avui a la cimera de Brasília, on els presidents del Mercosur hauran de sortir del pas de l'absència del seu col·lega. Chávez tenia en la cimera una oportunitat d'or per lluir-se, convertir-se en la vedet de la cita i convèncer el món que el seu càncer ha quedat enrere. Una nova oportunitat se li obre el dia 16, quan el chavisme espera sortir victoriós de les eleccions regionals, o ja el 10 de gener, a l'acte d'investidura del seu nou mandat, on ja sí que no podrà faltar.

stats