01/05/2015

Violacions i missions de pau

3 min
Violacions i missions de pau

Un escàndol de violacions sexuals de nens per part dels soldats francesos a la República Centreafricana (RCA) ha fet recuperar l’atenció internacional i les portades sobre aquest petit país. Sacsejat per la guerra, encara hi ha indrets fora de control, un 10% de la població -450.000 persones- viu refugiada als països veïns fugint dels combats i hi ha 450.000 desplaçats interns, 40.000 dels quals en camps organitzats a la capital, Bangui. Segons les agències internacionals, prop d’un milió de persones necessiten assistència sanitària i alimentària per poder cobrir les necessitats bàsiques.

La setmana que ve s’ha de celebrar el Fòrum de Bangui, una trobada per debatre el futur del país i preparar les eleccions que es volen fer al desembre. Aquest debat entre partits polítics, grups armats, la societat civil i autoritats religioses és important de cara a trobar una sortida a la violència i a la pobresa provocades per la guerra civil. Des del mes de gener passat s’ha fet un gran esforç per preparar aquesta cimera, amb petites reunions -“consultes populars”- a tot el país, de les quals han sortit els 500 delegats -15 per regió- que s’han de reunir a Bangui amb la resta de les forces polítiques i militars, inclosos els representants a l’exili. S’espera que preparin unes eleccions en un país on, com diu un membre de l’actual govern: “Encara no controlem tot el territori”. Però procuraran “que en cada gran ciutat s’hi pugui votar amb seguretat”.

La presència de l’exèrcit francès és, segons el govern de la RCA, imprescindible per poder garantir aquest full de ruta, ja que actualment les armes que tenia el govern estan en mans dels grups armats. “Els nostres homes, policies i militars, estan desarmats i sovint han d’armar-se amb fusells recuperats als mercats locals”, diu el representant del govern, J.J. Demafouth.

Aquestes violacions de nens per part dels soldats francesos recentment desvelades per una filtració al diari anglès The Guardian posen, doncs, en perill el prestigi d’un operatiu militar que en el seu moment va ser molt aplaudit -anem a la RCA “a aturar un genocidi”, va dir aleshores el president Hollande-, però que ara ensenya la part oculta i vergonyosa que totes les guerres tenen, especialment els abusos sobre la població civil que es voldria protegir.

Una vegada més, les missions internacionals armades arrosseguen una maquinària de prepotència i abusos. Aquesta vegada els francesos -també hi ha soldats txadians i de Guinea Equatorial implicats- se sumen al que ha sigut norma de les operacions de l’ONU, amb un greu historial de violacions arreu on han estat: Libèria, Sierra Leone, Haití, RD Congo, el Sudan, la Costa d’Ivori, etc.

No oblidem el país

Els fets que ara s’han fet públics afecten un grup de soldats que eren a l’aeroport de Bangui i van oferir “menjar i diners” a nens de 9 a 13 anys “afamats” a canvi de relacions sexuals. No es coneix la identitat dels abusadors, però el govern francès ha iniciat una investigació i ha promès que seran jutjats. De fet, la filtració s’ha fet ara, però l’ONU ja feia temps que feia una investigació, com també els francesos -alertats per un funcionari-. Seria d’esperar que el morbo associat a tots aquests fets vergonyosos -que massa sovint són la pròpia tripa de la guerra i la vida ordinària del soldat- no serveixi per deixar de parlar, actuar i preocupar-se pel destí d’un país amb una població esgotada, atemorida, empobrida, sotmesa a la violència des de fa més de dos anys.

stats