Internacional 03/08/2016

Voluntaris catalans inicien la construcció d'un camp de refugiats a Vasilika

El projecte beneficiarà unes 1.200 persones i pretén denunciar les mancances del camp militar gestionat pel govern grec

Ara
2 min
Voluntaris catalans inicien la construcció d'un camp de dia a Vasilika

BarcelonaDos mesos després que la policia grega desallotgés el camp autogestionat d'EKO Station, situat a prop de la frontera entre Grècia i Macedònia i que acollia unes 1.800 persones, voluntaris catalans tornen a engegar els projectes que s'hi diuen a terme. Durant el desallotjament, els refugiats van ser traslladats en autobusos al camp militar de Vasilika, al sud del país, un espai que no compleix amb prou condicions higièniques, sanitàries i alimentàries. "El que havia de ser una espera curta per anar a un lloc millor es va convertir en una espera llarga per anar a un lloc pitjor", explicava un voluntari d'EKO.

En aquest nou espai, just al costat del camp militar que gestiona el govern grec, un grup de voluntaris, majoritàriament catalans, ha aconseguit reconstruir les infraestructures que havien configurat EKO Station. Avui han començat les tasques d'habilitació de l'espai –de 4.000 metres quadrats– que albergarà una escola, una cuina comunitària, una haima per a dones, una biblioteca i diverses zones comunitàries per a gent de totes les edats. Els voluntaris impulsors del projecte esperem que en els propers dies es pugui inaugurar el nou camp, que pretén crear un espai col·lectiu de convivència que cobreixi durant les hores diürnes les mancances del camp militar.

Rebuig i denúncia als camps militars

Aquest nou projecte d'EKO té la voluntat de no contribuir al sistema de camps militars gestionats pel govern grec i la Unió Europea. Alhora, vol denunciar les deficiències que s'han detectat al camp militar de Vasilika. Entre altres limitacions, s'ha observat que la zona de tendes es troba en una antiga nau sense ventilació, amb temperatures que superen els 40 graus, els lavabos no disposen d'un sistema de clavegueram eficient, no hi ha assistència sanitària continuada i les ambulàncies arriben amb comptagotes. Així mateix, la ubicació del camp, que es troba a sis quilòmetres de la població més propera, dificulta molt l'accés a serveis com supermercats o farmàcies.

Seguint amb la filosofia del camp d'EKO Station, aquest nou projecte es construirà de manera conjunta entre voluntaris i persones del camp.

EKOEKO Project: empoderament, dignitat i participació

EKO Project va funcionar durant tres mesos al voltant d'una gasolinera prop d'Idomeni i constava de molts subprojectes diferents –una escola, un espai infantil, un espai per a dones, una cuina comunitària i fins i tot un cinema–. Tenia com a principis fonamentals l'empoderament i la dignificació de les persones exiliades, la seva participació i la identificació de les seves necessitats reals a partir d'una relació directa i horitzontal. Aquests tres elements van permetre crear un sentiment i uns llaços comunitaris molt forts entre les diferents nacionalitats que conviuen al camp i el voluntariat que impulsa el projecte.

Una iniciativa, la d'EKO, que se sustenta en el treball voluntari de desenes de persones que hi participen desinteressadament i gràcies a les donacions, majoritàriament catalanes, que des de principis d'any han arribat al projecte.

stats