Internacional 01/07/2013

L'expresidenta de Xile Michelle Bachelet, candidata a repetir càrrec

La líder de centreesquerra obté la majoria en les primàries de la seva coalició i es postula com a favorita de cara a les eleccions presidencials del novembre

Efe
2 min

Santiago de XileL'expresidenta de Xile Michelle Bachelet serà la candidata de l'actual coalició opositora Nova Majoria a les properes eleccions generals del 17 de novembre.

Bachelet ha guanyat les primàries dins de la coalició d'aquest diumenge obtenint el 75% dels vots, molt per davant de rivals com Andrés Velasco –l'exministre d'Hisenda–, del democratacristià Claudio Orrego i del radical José Antonio Gómez.

Les de diumenge han sigut les primeres eleccions primàries que se celebren a Xile, que han acabat amb una sorprenent participació de tres milions d'electors.

Després dels comicis d'aquest diumenge, Bachelet, que durant més de dos anys va estar al capdavant de la branca de les Nacions Unides ONU Women, té ara el difícil repte d'integrar un programa que satisfaci les creixents demandes socials i de reconstruir l'equilibri entre els partits que li donen suport.

"L'única amenaça és no escoltar el clamor de la ciutadania", ha declarat Bachelet després que es coneguessin els resultats que la situen com a favorita per guanyar les eleccions presidencials. "La gent ha dit que creu en la democràcia. Aquesta és una nit de triomf democràtic, un triomf de les nostres idees", ha afegit Bachelet.

L'expresidenta, que va governar entre 2006 i 2010, ha destacat aquest diumenge que els xilens han donat suport a les propostes que va fer durant la campanya a favor de l'educació gratuïta, la reforma tributària i una nova Constitució.

Bachelet forma part de Nova Majoria, una coalició de centreesquerra formada per a les eleccions presidencials d'aquest any i que conté el Partit Socialista de Xile, el Partit Democratacristià de Xile, el Partit per la Democràcia, el Partit Radical Socialdemòcrata, el Partit Comunista, així com partits minoritaris i independents de centreesquerra.

L'opció oficialista

A l'altre bàndol, Aliança, el partit que ha governat la darrera legislatura i que engloba la majoria de partits de centredreta, ha escollit aquest diumenge Pablo Longueira, que serà el candidat del partit després que Sebastián Piñera no pugui presentar-se a una segona legislatura consecutiva. Longueira, militant d'Unió Democràtica Independent, s'ha imposat amb un estret marge del 51,25% a l'exministre de Defensa Andrés Allamand, del Partit de Renovació Nacional. L'actual president en funcions, Sebastián Piñera, ha manifestat que està "content perquè aquestes eleccions han sigut impulsades pel nostre govern i han sigut un èxit de la nostra democràcia".

La iniciativa de sotmetre a l'escrutini ciutadà l'elecció dels aspirants presidencials dels dos grans blocs polítics del país va sorgir com una idea dels partits i del govern perquè els xilens s'impliquessin directament en la vida política, després de veure com les demandes socials augmentaven i com el model polític que funcionava des de 1990 havia quedat caducat.

stats