Internacional 29/10/2015

Tres claus per entendre la política de fill únic

Xi Jinping acaba amb 36 anys de la polèmica prohibició de tenir un segon fill. S'han evitat 400 milions de naixements, a costa d'envellir dràsticament la població

Sònia Sánchez / Marc Vidal
2 min

BarcelonaLa Xina permetrà a totes les parelles que tinguin dos fills, segons ha aprovat el comitè central del Partit Comunista reunit aquesta setmana. Es posa punt final així a dècades d'una política restrictiva que limitava a un de sol el nombre de fills que podien tenir les famílies, la política del fill únic.

Quan es va implantar la política del fill únic?

Una política de contenció demogràfica per fer front a un fort augment de la població

La coneguda com a política del fill únic es va instaurar el 1979 per fer front a un fort augment de la població a la Xina.

Les autoritats xineses van prohibir a partir d'aquell moment a les parelles d'ètnia han, la majoritària al país, que tinguessin més d'un fill.

L'objectiu era reduir la taxa de natalitat i aturar el creixement demogràfic xinès registrat especialment a finals dels anys 70, que posava el país en risc de sobrepoblació.

Les sancions que podien afrontar les famílies que incomplissin la política podien variar des d'una multa fins a la pèrdua del lloc de treball o un avortament forçat.

Quines conseqüències ha tingut?

Es calcula que sense la política del fill únic hi hauria hagut 400 milions de naixements més

Els experts calculen que la prohibició de tenir més d'un fill, que afectava fins ara un terç de la població xinesa, han frenat 400 milions de naixements.

Des de l'inici, les organitzacions de drets civils van denunciar aquesta política com una violació dels drets humans i de les llibertats reproductives.

A més, en una societat masclista com la xinesa, la política del fill únic va desembocar en l'abandonament de milers de nenes i fins i tot en casos d'infanticidi femení, que han estat àmpliament denunciats i provats per organitzacions humanitàries.

Això ha provocat també un desequilibri de gènere en favor dels homes a la demografia xinesa: el 51,2% dels xinesos eren homes i el 48,7% eren dones l'any 2010.

Per què s'aboleix ara?

L'envelliment de la població, clau per a l'abolició de la mesura

El govern xinès ja va relaxar fa dos anys la política del fill únic i va autoritzar les famílies a tenir dos fills si un dels cònjuges no tenia germans.

La política del fill únic va fer de la Xina la primera societat que envellia quan encara no havia assolit la riquesa econòmica. Avui, un 30% de la població xinesa té més de 50 anys, de forma que el 2050 més de 440 milions de xinesos tindran més de 60 anys. Només l'any passat, la població de 19 a 50 anys va caure en 3,1 milions.

Aquest envelliment amenaça d'alentir encara més l'economia xinesa, que ja ha començat el seu descens en els últims anys i que es preveu que aquest 2015 creixi un 6,5% del PIB, lluny dels creixements de dues xifres de la dècada passada. La reducció de la força treballadora jove i l'augment dels jubilats s'afegiria a aquesta davallada econòmica.

Per això, com a part del XIII pla quinquenal aprovat aquest dijous pel Partit Comunista xinès i que pretén donar impuls al canvi econòmic cap a una economia de consum intern, el president Xi Jinping ha decidit acabar amb 36 anys de política del fill únic.

stats