ACCÉS AL CIBERESPAI
Internacional 29/12/2012

La Xina endureix les condicions per accedir lliurement a internet

Keith Bradsher
2 min
La Xina endureix les condicions per accedir lliurement a internet

THE NEW YORK TIMES / HONG KONGEl govern xinès va endurir ahir les condicions per accedir a internet. A partir d'ara, els usuaris estaran obligats a proporcionar el seu nom real per connectar-se a la xarxa i les companyies proveïdores seran les responsables d'eliminar els continguts d'internet que estan prohibits al país i n'hauran d'informar les autoritats.

La decisió es pren quan els censors del govern han augmentat considerablement les restriccions sobre el trànsit internacional d'internet en les últimes setmanes. Unes limitacions que dificulten a les empreses protegir els seus secrets comercials i als internautes veure llocs web de l'estranger que el Partit Comunista de la Xina considera políticament sensibles.

El nou reglament, emès pel comitè permanent de l'Assemblea Popular Nacional, permetrà als usuaris d'internet seguir adoptant pseudònims per a les seves publicacions en línia però només si primer donen el seu nom real als proveïdors de serveis. És una mesura encaminada a rebaixar el to de la vibrant discussió que es viu diàriament als microblogs que fan la funció de Twitter a la Xina.

Les autoritats detenen periòdicament -i fins i tot empresonen- alguns usuaris d'internet per comentaris políticament sensibles, com ara les crides per una democràcia multipartidista o les acusacions d'irregularitats comeses per dirigents comunistes locals.

La normativa promulgada ara segueix la línia de les directrius administratives i les normes menors emeses durant l'any passat. La majoria dels proveïdors de serveis d'internet xinesos han aplicat aquestes regulacions lentament per por d'una reacció irada dels clients. Però la decisió del comitè permanent d'ahir té molta més força legal i afegeix més pressió sobre els proveïdors d'internet per complir ràpidament i sense dilació possible, segons els analistes d'internet.

"Avui en dia a internet hi ha problemes seriosos amb informació personal que es recull imprudentment, s'utilitza sense autorització i fins i tot s'hi comercia", va dir ahir Li Fei, subdirector de la comissió legislativa del país, en una roda de premsa a Pequín. "També hi ha un gran nombre de casos d'atacs contra sistemes d'informació per robar dades personals, així com episodis d'estafes, difamacions i calúmnies a través de la xarxa", va advertir abans de negar que s'estigués intentant evitar la sortida a la llum dels casos de corrupció que esquitxen el govern.

"Quan els ciutadans exerceixen els seus drets d'acord amb la llei, cap organització o individu pot utilitzar qualsevol motiu o excusa per limitar-los", va dir Li. "Al mateix temps, l'ús d'internet sempre s'ha de fer dins dels límits de la Constitució i les lleis, i no es pot perjudicar els drets i interessos de l'Estat, la societat o els individus", va concloure.

Una votació aclaparadora

Un portaveu de l'Assemblea Popular Nacional va dir que 145 membres del comitè permanent van votar a favor de la nova normativa, i hi va haver cinc abstencions i un vot en contra.

El requisit de donar els noms reals està especialment dirigit a les companyies de telefonia mòbil i altres proveïdors d'internet per als dispositius portàtils a la Xina. Segons dades oficials, gairebé totes les línies fixes del país estan registrades amb una identitat real, però la identitat del 70% dels propietaris de les línies mòbils és fictícia.

stats