JUDICI POLÈMIC
Internacional 21/08/2012

La Xina estalviarà la pena de mort a la dona de Bo Xilai

Andrew Jacobs
3 min
La Xina estalviarà la pena de mort a la dona de Bo Xilai

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍNUn tribunal xinès va condemnar ahir Gu Kailai, la dona de Bo Xilai -el dirigent del Partit Comunista de la Xina que va ser defenestrat al març-, a pena de mort en suspensió per l'assassinat de Neil Heywood, un home de negocis britànic que suposadament amenaçava el seu fill. Segons el sistema legal xinès, aquesta mena de sentència és commutable per la cadena perpètua -unes desenes d'anys a la presó- si es demostra bona conducta els pròxims anys.

A les imatges de televisió que ahir es van difondre de l'interior de la sala del judici, on no hi van poder entrar els periodistes, es va sentir la reacció -calmada- de Gu quan va conèixer el veredicte: "La sentència és justa i mostra un respecte immens per la llei, la realitat i la vida", va assegurar.

Amb la condemna d'ahir, el règim xinès intenta girar full a un dels escàndols polítics més sonats que ha viscut el país els últims anys, quan falten poques setmanes per a la renovació completa aquesta tardor -es fa cada deu anys- de la cúpula del Partit Comunista xinès.

Poc després del veredicte, Tang Yigan, subdirector del Tribunal Popular de Hefei, a la província d'Anhui, va assegurar que en la decisió judicial havia pesat la confessió de Gu Kailai, que va admetre el crim, i els problemes de salut mental que va argumentar la seva defensa. I va anunciar que cap de les parts no es plantejava recórrer la sentència.

Tot i que només alguns qüestionen el paper real que va tenir Gu en l'assassinat de l'empresari britànic, hi ha defensors de les llibertats a la Xina que consideren que les acusacions contra Gu Kailai tenen un caire més polític que jurídic. Alguns familiars seus van denunciar que l'acusada va ser forçada a acceptar uns advocats designats per l'estat que no van tenir accés a la documentació del cas fins que el judici va començar.

Totes les mirades es giren ara cap a Bo Xilai, un polític amb una carrera meteòrica -líder del partit a la municipalitat de Chongqing- que tenia moltes possibilitats d'obtenir un càrrec al totpoderós politburó que s'ha de renovar a la tardor. El seu estil impetuós, populista i alguns dels seus gestos -com recuperar velles consignes i himnes revolucionaris quan era al poder- van aixecar l'alerta entre els dirigents del Partit Comunista. Bo va acabar sent cessat la primavera passada després que un ajudant seu, Wang Lijun, es va plantar al consolat dels Estats Units i va revelar detalls de l'assassinat de l'empresari i el posterior encobriment. Wang i Bo estan detinguts a l'espera del seu destí.

Sentència equilibrada

Diversos juristes xinesos consultats ahir van afirmar que la sentència semblava voler respondre equilibradament a les expectatives de l'opinió pública xinesa i el govern britànic i també als seguidors de Bo. I és que el polític defenestrat va aconseguir el suport entre l'ala més esquerrana del partit únic que controla el país, que va aplaudir la seva determinació contra el crim organitzat i els seus esforços per acabar amb les disparitats econòmiques que han acompanyat tres dècades de reformes cap al lliure mercat.

Així doncs, Bo Xilai podria rebre un càstig tou, probablement una expulsió del partit, cosa que evitaria obrir cap crisi política dins del règim, immers de ple en un procés de relleu de la cúpula dirigent, i permetria oferir també una imatge menys dura del règim xinès cap a l'exterior.

stats