Internacional 22/10/2015

La Xina premia Mugabe amb el seu 'Nobel' de la pau

El vell president de Zimbàbue és un dels grans aliats de Pequín

Marta Rodríguez
3 min
Mugabe, en la sessió commemorativa dels 70 anys de l'ONU, el setembre passat. EDUARDO MUÑOZ / REUTERS

BarcelonaRobert Mugabe ja pot presumir de ser un reconegut promotor de la pau. La Xina li acaba d'atorgar el seu premi Confuci, l'anomenat 'Nobel' xinès, per haver fet "contribucions excel·lents" a construir la pau al món. El president de Zimbàbue té 91 anys i en fa 35 que dirigeix amb mà de ferro el país austral, acusat d'obviar els drets humans, de perseguir els opositors, d'organitzar tupinades electorals i de tenir dos terços dels seus conciutadans obligats a malviure per sota del llindar de la pobresa. Mugabe és, però, també un dels grans amics dels xinesos, i un dels que més defensen que els països de l'Àfrica canviïn d'aliances, que deixin els Estats Units i Europa com a grans socis comercials i es decantin per les inversions de la Xina.

"Si [Mugabe] no hagués arribat al poder el 1980, si no s'hagués exercit el seu paper, quant de talent s'hauria perdut!", ha il·lustrat Qiao Damo, el president de l'Institut Xinès Internacional de la Pau, que atorga els Confuci, que ha minimitzat les protestes populars. "Els disturbis són força normals. Quan es va fundar Amèrica també tot era molt caòtic, i Zimbàbue va ser fundada fa tan sols 30 anys" [Mugabe ha estat l'únic president del Zimbàbue independent].

El jurat ha valorat que el nonagenari polític és un home "compromès amb la construcció d'ordre polític i econòmic del país, en benefici de la població de Zimbàbue", i el seu "fort suport al panafricanisme i la independència de l'Àfrica".

És cert que Mugabe és un nacionalista africà però també és igual de cert que s'ha caracteritzat per la persecució contra els ciutadans blancs del seu país –hereus dels colonitzadors i que encara mantenen granges i terres–, i s'ha pronunciat en diverses ocasions contra les polítiques i els valors occidentals, assegurant que xoquen literalment contra els originàriament africans. Seva és la frase: "Els països occidentals utilitzen la tècnica de la pastanaga [ajut] i el pal [sancions] per forçar els governs africans a acceptar gais i lesbianes" en un intent, segons el seu parer, de "recolonitzar el continent".

Però alhora que rebutja aquesta pastanaga occidental, Mugabe ha fet grans reverències als inversors xinesos. De fet, el vell president, conegut com a Oncle Bob, va rebre ajut de la Xina i de l'URSS en la seva lluita contra els colons britànics, quan el país era oficialment anomenat Rhodèsia. Però la devaluació del iuan i la davallada de l'economia asiàtica estan fent que la Xina es posi ferma amb el govern de Harare i reclami el pagament dels mil milions de dòlars de crèdits. Per això, Mugabe ha suavitzat en els últims mesos la seva retòrica, ja que sospita que haurà de replantejar-se reclamar ajut financer als fins ara poc amics occidentals.

Mugabe s'ha imposat a les candidatures de Bill Gates, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, o el president sud-coreà, Park Geun-hye. Els Confuci són l'alternativa als premis de l'Acadèmia noruega que la Xina va engegar en protesta per la concessió del Nobel de la pau al dissident Liu Xiaobo l'any 2010. Els guardonats anteriors són: Vladímir Putin; Fidel Castro; l'excap del Partit Nacionalista Xinès de Taiwan Lien Chan; l'expresident de l'Associació Budista de la Xina Yi Chang, i l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan.

stats