PRÒXIM ORIENT
Internacional 14/01/2013

Una acció sorpresa, un final previst

Isabel Kershner
2 min
La policia israeliana va assegurar que no hi havia hagut ferits en la intervenció, però els activistes van xifrar en sis els ferits.

THE NEW YORK TIMES / JERUSALEMLes forces de seguretat israelianes van desallotjar dissabte a la nit els 250 activistes palestins que havien aixecat un campament divendres en una zona estratègica del territori ocupat per Israel a Cisjordània coneguda com a E-1, a Jerusalem est, just on el govern hebreu planeja construir nous assentaments per a colons.

Un portaveu de la policia israeliana va assegurar que s'havien evacuat els activistes un per un, sense l'ús de la força -tot i alguna resistència-, i que l'operació s'havia fet en una hora. No obstant això, els acampats va assegurar que sis palestins havien hagut de rebre tractament hospitalari per lesions, algunes causades per cops a la cara.

El campament aixecat, que els activistes van batejar com a Bab al-Shams (Porta del Sol), és un nou tipus d'acció reivindicativa per part d'organitzacions palestines de base que s'han llançat al que descriuen com una "lluita popular no violenta" contra l'ocupació israeliana.

Fent servir tàctiques més pròpies dels colons jueus, que s'estableixen en assentaments no autoritzats a Cisjordània, els activistes van plantar les seves tendes -amb permís dels propietaris de les terres- en una zona estratègica entre Jerusalem est i el gran assentament de Ma'aleh Adumim. Les autoritats israelianes van emetre ràpidament una petició de desallotjament, però els advocats dels activistes van obtenir una resolució judicial temporal contra aquesta ordre fins que se'n detallessin els motius. Amb el final del sàbat, el govern del primer ministre, Benjamin Netanyahu, va argumentar la petició davant la justícia, que finalment va autoritzar la intervenció de la policia.

"El suport impressionant que hem rebut del poble palestí i d'arreu del món ha estat molt esperançador", va dir assegurar ahir per telèfon Abir Kopty, la portaveu dels acampats. "Esperem que aquesta acció animi els palestins a fer més, a trencar l'apatia i portar la lluita a un nou nivell", va concloure.

Netanyahu no es fa enrere

Tot i l'acció reivindicativa, i la condemna internacional quan va anunciar que tirava endavant la construcció d'assentaments a la zona de la protesta, Netanyahu -que afronta la reelecció a les urnes el 22 de gener- va refermar ahir els seus plans. "És un procés gradual, necessitarà temps. No serà immediat, hi ha paperassa per fer... Però ho farem i construirem en aquest lloc", va assegurar en una ràdio israeliana.

stats