Internacional 03/07/2015

El sí i el no esgoten les últimes hores de campanya del referèndum grec amb un empat a les enquestes

Els dos camps faran els últims actes aquesta tarda. Tsipras demana als grecs "anar a votar amb calma"

Cristina Mas
2 min

Enviada especial a Atenes"Votaré 'sí' perquè estic amb Europa i amb la democràcia. Costi el que ens costi: per estar dins de la UE hi ha unes regles i les hem de complir", explicava aquest divendres en un cafè del centre d'Atenes Anagnostis Alexandros, que a les eleccions de gener va ser candidat pel partit conservador Nova Democràcia i no va arribar a obtenir l'escó. "Europa és un ideal més important que els sous i les pensions", i reblava: "Votaré amb el cap i amb el cor, perquè aquest referèndum va només d'una cosa: euro o dracma".

La Maria Duru, dependenta d'una botiga de roba, s'expressava en sentit contrari: "El meu voltant està ple de gent que no té ni feina ni accés al sistema de salut, o que ha hagut d'emigrar per guanyar-se la vida, votar 'sí' és com posar el coll perquè ens el tallin; jo vull continuar a Europa, i aquesta Europa ha de canviar: ha de treballar per a les persones i no per als bancs, si vol tenir futur, per això votaré 'no'".

Tsipras demana calma

Amb les enquestes frec a frec, els partidaris del sí i del no aprofiten al màxim les últimes hores de campanya. Aquesta tarda Atenes viurà dos mítings simultanis: el de l''oxi' (no) i el del 'nai' (sí). El primer ministre, Alexis Tripras, parlarà cap a les vuit del vespre, hora catalana. En una intervenció televisada ha instat els grecs a "anar a les urnes amb calma" i ha tornat a demanar el no. Tsipras ha parlat després d'una polèmica intervenció del seu ministre de Defensa, l'ultranacionalista Panos Kammenos, que ha declarat: "L'exèrcit és el garant de l'estabilitat interna, la defensa de la sobirania nacional, la integritat territorial i l'estabilitat de les nostres aliances". L'alcalde d'Antenes, Iorgos Kamini, ha reaccionat acusant-lo de fer servir el llenguatge propi d'un cop d'estat.

El preu del 'corralito'

El referèndum se celebra sota condicions extraordinàries, amb Grècia com a morós al Fons Monetari Internacional, els bancs tancats i un 'corralito' que impedeix operar amb l'estranger i limita la retirada de diners als caixers a 60 euros diaris. Aquest matí la patronal grega ha estimat el cost dels quatre dies de control de capitals en 1.200 milions d'euros.

L'enquesta del diari conservador 'Ethnos' publicada avui dóna un feble avantatge al sí (44,8%) davant del no (43,4%), de manera que tot apunta que el resultat serà molt ajustat i que els indecisos tindran la clau. En la mateixa enquesta el 74% defensava continuar dins l'euro, davant del 15% que vol el retorn al dracma.

El Consell d'Estat grec, màxima instància judicial del país, s'ha de pronunciar avui sobre la legalitat de la consulta. El principal argument dels detractors de la pregunta és la seva falta de claredat (“S'ha d'acceptar l'esborrany d'acord presentat per les institucions a l'Eurogrup del 25 de juny i que consta de dues parts, que formen una única proposta, amb el títol 'Reformes per a la finalització del vigent programa i més enllà' i 'Anàlisi preliminar de la sostenibilitat del deute?') i el fet que la proposta en qüestió ja no està sobre la taula. També es critica la precipitació de la convoctòria, que ha deixat només una setmana de campanya efectiva.

stats