LA TRANSICIÓ POST-MUBÀRAK
Internacional 11/07/2012

La batalla judicial a Egipte es multiplica

Karrem Fahim
2 min
La batalla judicial a Egipte es multiplica

THE NEW YORK TIMES / EL CAIRE.En un pols més entre els nuclis de poder a Egipte, els Germans Musulmans van desafiar ahir el Tribunal Suprem Constitucional i la junta militar reunint de nou el Parlament dissolt. Però el desafiament de l'actual president, Mohammed Mursi, que necessita la cambra baixa per poder governar sense pressió dels militars, va durar poca estona. Poques hores més tard del breu ple parlamentari, el Constitucional va llançar un comunicat en què recordava que la decisió de Mursi de reunir de nou la cambra era totalment il·legal perquè desafiava una sentència prèvia.

La sessió parlamentària va durar només uns minuts, prou per aconseguir que els diputats votessin portar la decisió de la junta militar de dissoldre el Parlament -que es va fer efectiva just abans de les eleccions presidencials- al tribunal de cassació, una altra alta instància judicial.

Els esdeveniments d'ahir tornen a posar de manifest la dura lluita pel poder entre la junta militar i els Germans Musulmans, que intenten recuperar les competències perdudes del càrrec presidencial. Els generals, amb el suport de la justícia, sostenen que el nou president ha de respectar els precedents legals i les institucions de l'estat. Mentre que el nou president, per la seva banda, fa una crida als militars a respectar la voluntat popular que s'ha expressat a través d'eleccions lliures.

Un nou capítol del conflicte

L'última resposta dels hereus de l'antic règim, tant els militars com el tribunal, enceta un nou capítol en el conflicte amb els islamistes i agreuja la inestabilitat política, davant la perspectiva d'una presidència debilitada encara més, un buit legislatiu i una greu separació en els més alts nivells del govern. A part, porta a reviure divisions ideològiques entre afins a Hosni Mubàrak i revolucionaris que molts ciutadans esperaven silenciar amb l'elecció d'un nou president.

"Estem davant de dues forces amb molt de poder a Egipte. Cadascuna està buscant la seva pròpia supremacia i la subordinació de l'altra", explicava ahir Mona el-Ghobashy, professor de ciència política al Barnard College.

La decisió de Mursi de tornar a reunir el Parlament, comunicada diumenge, va ser interpretada per molts com una victòria del poder civil. Però trencant la rara celeritat que el caracteritza, el Constitucional va destacar dilluns el seu rol apolític i la seva "feina sagrada" com a garant dels textos constitucionals. Les seves decisions, segons el tribunal, "són últimes i no es poden apel·lar".

Segons el professor Ghobashy, el conflicte actual es tradueix entre "les parts electes i les que no ho han estat", i precisa que el Constitucional, justament, "no està actuant de manera apolítica". "Estan lluitant per definir el país en un futur. Ara mateix estem davant d'una competició política per veure quina serà la nova fórmula del poder", afegeix.

De moment, aquesta batalla està sent pacífica. Mentre entraven ahir els diputats al Parlament, no va haver-hi cap confrontació amb els soldats i la policia que hi feien guàrdia.

stats