Internacional 08/07/2015

Retallada social de 16.800 milions al Regne Unit

Amb l'objectiu de reduir el dèficit, els govern conservador britànic elimina ajuts als joves i a l'habitatge, entre d'altres

Efe
2 min
Osborne aquest divendres al 10 de Downing Street. REUTERS

LondresEl ministre d'Economia del Regne Unit, George Osborne, ha anunciat aquest dimecres noves retallades en l'estat del benestar per tal d'aconseguir el seu objectiu d'eliminar el dèficit el 2020, a més d'introduir incentius fiscals per a particulars i empreses.

Osborne ha presentat a la Cambra dels Comuns el primer pressupost d'un Govern 'tory' en solitari des de 1996, després que els conservadors guanyessin els comicis del 7 de de maig, amb el qual compleix la seva promesa electoral de reduir la despesa pública a costa de les prestacions socials.

En una primera fase de retallades -la segona, que afectarà els pressupostos ministerials, es detallarà a la tardor- la factura social es reduirà en 12.000 milions de lliures (16.800 milions d'euros) en tres anys, amb l'eliminació de l'ajuda d'habitatge per a menors de 21 anys i la transformació en préstec de la beca de manutenció atorgada a universitaris sense recursos.

A més, es rebaixarà de 26.000 a 23.000 lliures anuals (de 36.400-32.200 euros) a Londres la quantitat màxima que una família pot demanar en ajudes estatals, mentre que les persones en habitatge social amb certs ingressos hauran de pagar un lloguer a preu de mercat.

Gràcies a una major recaptació d'impostos en 2014, Osborne ha distribuït aquestes retallades al llarg de tres anys, en comptes de dos. En total, l'estalvi total serà de 37.000 milions de lliures (uns 51.800 milions d'euros) en tota la legislatura.

La intenció del ministre és reduir progressivament el dèficit pressupostari, per a la qual cosa també proposa aturar l'evasió fiscal, fins a aconseguir un superàvit del 0,4% dels ingressos nacionals en el termini 2019-2020, un any més tard del previst.

El seu pla per als propers cinc anys és reconvertir el Regne Unit "d'una economia de salaris baixos, impostos alts i moltes ajudes socials a un país amb sous alts, impostos baixos i menys ajudes", va dir.

En presentar el pressupost, el ministre ha anticipat que l'economia britànica creixerà el 2015 un 2,4% (per sota del 2,5% pronosticat en la seva última intervenció al març i del 3% de creixement del 2014), un 2,3% en 2016 i un 2,4 % en 2017.

Osborne ha assenyalat que malgrat que l'economia britànica "és fonamentalment més fort que fa cinc anys", el govern no s'allunyarà de l'objectiu d'eliminació del dèficit, que actualment equival al 4,9% del producte interior brut (PIB).

"L'exemple grec és clar, cal controlar al deute"

"Només cal mirar a la crisi que es desenvolupa a Grècia per adonar-se que, si un país no té el seu deute sota control, el deute pren el control del país", ha afirmat el ministre conservador.

Juntament amb els esperats retallades, Osborne ha anunciat incentius fiscals, en elevar a 11.000 lliures anuals (15.400 euros) el llindar de pagament de l'impost sobre la renda i reduir al 18% la taxa de societats per a 2020.

A partir de 2017, s'eliminarà l'impost de successions en habitatges de menys d'un milió de lliures (1,40 milions d'euros) per a parelles casades i la cadena pública BBC assumirà el cànon que es paga per televisor per a les persones majors de 75 anys.

Els ajuntaments a Anglaterra i Gal·les tindran potestat per ampliar l'horari comercial en els seus districtes els diumenges i festius, quan actualment es limita a sis hores el període d'obertura de les grans superfícies.

Un dels anuncis més ben rebuts al Regne Unit ha estat que, d'aquí al 2020, s'elevarà el sou mínim professional a 9 lliures l'hora (12,6 euros), de les 6,5 lliures (9 euros) actuals.

stats