PRESIDENCIALS ALS ESTATS UNITS
Internacional 22/08/2012

Un candidat del Tea Party es rebel·la contra els republicans

L'aspirant republicà al Senat per Missouri, Todd Akin, va demanar ahir perdó per dir que "una violació real" rarament acaba en embaràs, però va ignorar les pressions dels republicans perquè dimiteixi.

Núria Ferragutcasas
2 min
Un candidat del Tea Party es rebel·la contra els republicans

WASHINGTON"La violació és un acte malvat. Vaig utilitzar les paraules equivocades d'una manera equivocada", va afirmar ahir el congressista republicà de Missouri Todd Akin en un anunci electoral per demanar perdó als votants per les polèmiques declaracions de diumenge en una televisió. Aquest congressista afí al Tea Party va assegurar que "si es tracta d'una autèntica violació, el cos de la dona té mecanismes per tancar-se del tot" i, per tant, evitar un embaràs.

La sol·licitud de perdó d'Akin -que ja es va disculpar en una nota de premsa i dilluns en dues entrevistes a mitjans de comunicació- no va aturar l'allau de crítiques i pressions de líders republicans perquè renunciï a la seva candidatura al Senat dels Estats Units en les pròximes eleccions del novembre. Tant el candidat republicà a president, Mitt Romney, com el seu company de ticket , Paul Ryan, van censurar els comentaris del congressista. L'exgovernador de Massachusetts va demanar ahir que dimitís i abandonés la cursa per ocupar un lloc al Senat. Ryan, per la seva banda, va trucar a Akin dilluns al vespre per demanar-li la dimissió.

Les veus d'altres republicans i de representants del Tea Party es van sumar ahir també a aquesta petició. De fet, el 7 d'agost Todd Akin va guanyar unes primàries republicanes molt ajustades gràcies a la benedicció del moviment ultraconservador. La pèrdua del suport del seu partit, però, no va fer canviar de parer el legislador. "Vull deixar clara una cosa: continuaré en la cursa pel Senat", va dir ahir a la tarda en una entrevista de ràdio. Aquesta resposta d'Akin redueix les opcions dels republicans de recuperar la majoria a la cambra alta.

D'altra banda, els demòcrates han aprofitat les declaracions de Todd Akin per tirar més llenya al que consideren una ofensiva dels republicans contra els drets de la dona. El president Obama va qualificar dilluns d'"ofensiu" el punt de vista del congressista sobre l'existència de diferents tipus de violació. Pel mandatari, aquest tipus de comportaments mostren que no s'hauria de permetre que "un grup de polítics, la majoria homes, prenguessin decisions sobre la salut de les dones".

Dèficit de vot femení

Els republicans tenen por que la polèmica ampliï encara més el dèficit de vot que tenen entre les dones. Segons una última enquesta de la cadena de televisió National Broadcasting Company (NBC) i el rotatiu The Wall Street Journal , Barack Obama té un avantatge de 15 punts sobre Mitt Romney entre les dones (el president ostenta un 54% de suport enfront el 39% del seu rival). Els demòcrates estan tenint èxit a fer calar un retrat radical dels republicans en temes de salut de la dona i, a més, ho fan amb l'ajuda dels seus contrincants.

El comitè del Partit Republicà, en una reunió abans de la convenció de Tampa, a Florida, de la setmana que ve, va aprovar ahir una declaració política que exigeix la prohibició de l'avortament sense excepcions. Una visió semblant a la de l'aspirant republicà a vicepresident, Paul Ryan, que només estaria a favor d'una interrupció de l'embaràs si la vida de la mare corre perill, o del mateix Todd Akin.

stats